U Kozarskoj Dubici završena ekshumacija, pronađeni posmrtni ostaci jedne muške osobe

Pod nadzorom Tužilaštva BiH, na lokalitetu Prosara-Bijakovac, opština Kozarska Dubica, završen je proces ekshumacije. Pronađeni su posmrtni ostaci jedne osobe muškog pola, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Ekshumaciju i rad svih osoba uključenih u proces ekshumacije, pod nadzorom postupajućeg tužioca iz Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH i uz naredbu Suda BiH, koordinirao je istražilac Tužilaštva BiH.

Posmrtni ostaci biće prebačeni u Komemorativno-identifikacioni centar) Šejkovača u Sanskom Mostu, radi dalje forenzičke obrade i identifikacije žrtve, čiji su posmrtni ostaci pronađeni.

Trenutno postoje određena saznanja o mogućem identitetu žrtve, a što će se naknadno utvrđivati putem analize DNK-a. Saradnju u cilju pronalaska posmrtnih ostataka i provjere činjenica, aktivno je pružala Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), koja je, zajedno sa Tužilaštvom BiH, dovodila svjedoka na lice mjesta, radi utvrđivanja tačne lokacije.

U procesu traženja i ekshumacije posmrtnih ostataka učestvovali su službenici Instituta za nestale osobe BiH, ljekar sudsko-medicinske struke, kao i policijski službenici PS Kozarska Dubica.

Uposlenici Tužilaštva BiH gotovo svakodnevno učestvuju u traženju posmrtnih ostataka i ekshumacijama žrtava ratnih zločina širom BiH.

M. N.

(NovaSloboda.ba)