Promet industrije u septembru veći za 0,6 posto

Ukupan desezonirani promet industrije u Federaciji BiH u septembru veći je za 0,6 posto u odnosu na avgust, saopštio je Federalni zavod za statistiku.

Na domaćem tržištu ukupan promet industrije u septembru veći je za 2,9 posto u odnosu na avgust, dok je na stranom tržištu zabilježen pad od 1,2 posto.

U septembru ove, u odnosu na isti mjesec prošle godine, industrijski promet u FBiH, kalendarski prilagođen, veći je za 0,1 posto.

U pomenutom periodu, na domaćem tržištu zabilježen je rast od 9,7 posto, dok je na stranom tržištu zabilježen pad industrijskog prometa od 7,2 posto.

Netrajni proizvodi za široku potrošnju u septembru veći su za 8,7 posto u odnosu na avgust, trajni proizvodi za široku potrošnju veći za 7,9 posto, energija veća za 3,9 posto, dok su kapitalni proizvodi manji za dva posto, a intermedijarni proizvodi manji za 0,3 posto.

U septembru ove, u odnosu na isti mjesec lani, trajni proizvodi za široku potrošnju veći su za 13,1 posto, kapitalni proizvodi veći za 12,5, posto, dok je energija manja za 11,5 posto, intermedijarni proizvodi manji za 3,3 posto, a netrajni proizvodi za široku potrošnju manji za 2,8 posto.

(Srna)