Sunčano uz umjereno oblačno

Jutros više oblačnosti ima na sjeveru i sjeveroistoku Bosne. U većem dijelu zemlje je maol do umjereno naoblačenje.

Temperature vazduha izmjerene u 07 sati: Livno 2 stepena, Bjelašnica i Bugojno 3, Ivan Sedlo 4, Grude, Sarajevo i Široki Brijeg 5, Bihać 6, Banja Luka i Sanski Most 7, Doboj i Tuzla 8, Mostar 9, Trebinje 10, Bijeljina 11, Gradačac 12, Neum 13 stepeni.

Danas u većem dijelu zemlje sunčano uz malo do umjereno naoblačenje. Više oblačnosti će biti sjeveroistoku i dijelu sjevera i istoka Bosne. U večernjim satima slaba kiša može padati na sjeveroistoku i istoku Bosne.

Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 16 i 22 stepena, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Stabilnije vremenske prilike ugodno će djelovati na većinu populacije, a tegobe kod osjetljivih osoba neće biti suviše jake.

Tokom jutra poželjno je adekvatno se odjenuti.

Takođe je moguća i pojava magle, izraženije u unutrašnjosti zemlje, čemu bi hronični bolesnici trebali posvetiti pažnju i po potrebi redukovati kretanje.

Preporučljivo je topliji i sunčaniji dio dana provesti na otvorenom.

—–

BIHAMK

Oprez zbog magle i odrona

Jutarnja magla smanjuje vidljivost u planinskim predjelima, kao i u kotlinama i uz riječne tokove. Vozačima skrećemo pažnju i na učestale odrone zemlje ili kamenja. Na svim dionicama savjetujemo opreznu vožnju, prilagođenu uslovima na putu.

Na dionici Prozor-Jablanica saobraćaj je zbog radova obustavljen u tunelu Jasen. Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Zbog radova na mostu preko rijeke Drine u Goraždu (R-448), saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce.

Radovi na sanaciji kolovoza izvode se na magistralnom putu Široki Brijeg-Mostar (od ulaza u Mostar do Balinovca). Na ovoj dionici saobraća se jednom trakom, naizmjenično. Zbog smanjenja gužve, mole se vozači koji dolaze iz Širokog Brijega i Čitluka ili idu ka istima, da koriste alternativni pravac Mostar-Rodoč-Varda-Čule.

Sporije saobraćanje zbog izvođenja radova moguće je na dionicama: Vitez-Travnik (Bila), Olovo-Kladanj (Olovske Luke), Stupari-Živinice-Šićki Brod, Pelagićevo-Srebrenik-Šićki Brod, Maglaj-Doboj (raskrsnica na ulazu u Maglaj), Livno-Kamensko i Šešlije-Modriča.

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta. Na graničnom prelazu Hum nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru, dok je na graničnom prelazu Metaljka ulazak u Crnu Goru moguć od 07 do 19 sati, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)