Pretežno sunčano

Jutros je u većem dijelu zemlje pretežno sunčano. Po kotlinama u Bosni ima dosta magle.

Temperature vazduha izmjerene u 07 sati: Bugojno 1 stepen, Bjelašnica, Grude i Livno 2, Banja Luka, Bihać, Sanski Most, Široki Brijeg i Zenica 4, Ivan Sedlo 6, Sarajevo 7, Gradačac 8, Mostar i Tuzla 10, Trebinje 11, Neum 13 stepeni.

Danas će u većem dijelu zemlje preovladavati pretežno sunčano vrijeme. Prije podne po kotlinama u Bosni će biti magle ili niskog naoblačenjaU večernjim satima postepeno naoblačenje sa zapada.

Vjetar slab većinom južnog smjera. Na sjeveru i sjeveroistoku zemlje vjetar istočnog smjera.

Najviša dnevna temperatura vaqzduha uglavnom između 15 i 20, na jugu zemlje do 23 stepena. U mjestima sa dugotrajnom maglom biće niža maksimalna dnevna temperatura vazduha, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Uz povoljne biometeorološke prilike, meteoropati i hronični bolesnici u manjoj mjeri će osjećati tegobe.

U centralnim i istočnim područjima naše zemlje, usljed mjestimično dugotrajnije magle, kod osjetljivih osoba moguće su slabije poteškoće.

Takođe, tokom jutra će biti svježije, čemu bi trebali posvetiti pažnju.

Savjetujemo Vam da dan provedete na otvorenom, po mogućnosti van urbanih sredina.

—–

BIHAMK

Magla smanjuje vidljivost

Jutarnja magla smanjuje vidljivost u istočnim, sjeverozapadnim i zapadnim krajevima naše zemlje.

Saobraćaj je zbog radova obustavljen u tunelu Jasen, na dionici Prozor-Jablanica. Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se teretna vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Radovi na sanaciji kolovoza izvode se na magistralnom putu Široki Brijeg-Mostar (od ulaza u Mostar do Balinovca). Na ovoj dionici saobraća se jednom trakom, naizmjenično uz regulaciju semaforima. Zbog smanjenja gužve, mole se vozači koji dolaze iz Širokog Brijega i Čitluka ili idu ka istima, da koriste alternativni pravac Mostar-Rodoč-Varda-Čule.

Zbog radova na mostu preko rijeke Drine u Goraždu (R-448), saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce.

Usporeno, zbog radova, saobraća se na putevima: Vitez-Travnik (Bila), Olovo-Kladanj (Olovske Luke), Pelagićevo-Srebrenik (u mjestu Špionica), Maglaj-Doboj (Mravići), Šićki Brod-Srebrenik, Livno-Kamensko i Šešlije-Modriča.

Svaki radni dan,u vremenu od 23 do 08 sati,na relaciji Doljani-Žitomislići-Buna-Dračevice-Podveležje, kreće se vangabaritni prevoz. Vozače koji u navedenom periodu koriste ovu relaciju molimo za oprez i poštivanje uputa ovlaštenih lica iz pratnje.

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta. Na graničnom prelazu Hum nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru, dok je na graničnom prelazu Metaljka ulazak u Crnu Goru moguć u vremenu od 07 do 19 sati, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)