Cijene nafte prošle sedmice potonule više od 10 posto

Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošle sedmice oštro pale, jer se trgovci plaše da će mjere evropskih zemalja protiv koronavirusa izazvati usporavanje oporavka privrede, a time i potražnje za “crnim zlatom”.

Cijena barela na londonskom tržištu prošle sedmice potonula je 10,3 posto, na 37,46 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 10,2 posto, na 35,79 dolara.

Pad cijena blizu najnižih nivoa u pet mjeseci posljedica je ponovnog uvođenja restriktivnih mjera usmjerenih na suzbijanje koronavirusa.

Kako u drugom valu širenja koronavirusa bilježe rekordni rast broja novozaraženih, mnoge evropske zemlje, među kojima Francuska, Njemačka i Engleska, ponovo uvode strože mjere za suzbijanje virusa, što će usporiti oporavak privrede, a time i potražnje za naftom.

I u mnogim saveznim državama SAD-a broj novozaraženih virusom dostiže rekordne nivoe, pa se trgovci plaše slabljenja potražnje za naftom i u najvećem svjetskom potrošaču “crnog zlata”.

S druge strane, ponuda na svjetskim tržištima raste. Libija trenutno proizvodi 680.000 barela dnevno i očekuje da će u sljedećih nekoliko tjedana povećati proizvodnju na milion barela dnevno.

U posljednje vrijeme, raste i proizvodnja nafte u SAD-u. Prema podacima kompanije Baker Hughes, prošle sedmice broj aktivnih naftnih postrojenja u SAD-u povećan je sedmu sedmicu zaredom, i to za njih devet, na ukupno 296 postrojenja, najviši nivo od maja.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njeni saveznici, na čelu s Rusijom, trenutno, pak, smanjuju proizvodnju za 7,7 miliona barela dnevno, a u jan uaru 2021. godine rezovi bi, prema prvobitnom planu, trebali biti ublaženi na 5,7 miliona barela dnevno.

Takvo povećanje proizvodnje bilo bi prerano, s obzirom na drugi talas pandemije koronavirusa i usporeni oporavak privrede i potražnje, kažu analitičari.

Toga su svjesni i u OPEC-u, pa su Saudijska Arabija i Rusija nedavno poručili da bi se i na početku iduće godine proizvodnja trebala smanjivati za otprilike 7,7 miliona barela dnevno.

Predstavnici OPEC+ razmotriće proizvodnu strategiju na sastanku, koji bi se trebao održati 30. novembra i 1. decembra.

Dalje kretanje cijena nafte ovisiće ponajviše o tome koliko će se brzo svjetska privreda, a time i potražnja za naftom oporavljati od koronakrize, javlja SEEbiz.

(Fena)