Umjereno do pretežno oblačno

uz riječne tokove ima magle.

Temperature vazduha u 07 sati: Drvar 1 stepen, Livno 3, Bugojno 4, Bihać, Bjelašnica, Jajce 5, Grude, Ivan Sedlo, Sanski Most, Široki Brijeg 6, Sarajevo, Zenica 7, Gradačac, Tuzla 8, Mostar 9, Neum 14 stepeni.

Danas će u Bosni preovladavati umjereno do pretežno oblačno vrijeme, a u Hercegovini umjereno oblačno.

Vjetar slab, uglavnom, jugozapadni.

Dnevna temperatura vazduha od 15 do 21 stepen, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Nastavlja se period ugodnijih biometeoroloških prilika u cijeloj zemlji.

Stabilno vrijeme, uz sunčane periode sredinom dana, povoljno će djelovati na većinu populacije.

Manji problemi mogući su kod osjetljivijih osoba, usljed mjestimično dužeg zadržavanja magle, izraženije u unutrašnjosti.

Opšta slika biće ljepša na jugu.

—–

BIHAMK

Smanjena vidljivost zbog magle

Jutarnja magla, mjestimično veoma gusta, smanjuje vidljivost na pojedinim dionicama uz rijeke Lašvu, Unu, Vrbas i Savu. Savjetujemo oprezniju vožnju, prilagođenu trenutnim uvjetima i stanju na putevima.

Na magistralnom putu Prozor-Jablanica saobraćaj je zbog radova obustavljen u tunelu Jasen. Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Zbog radova na sanaciji kolovoza na magistralnom putu Široki Brijeg-Mostar (od ulaza u Mostar do Balinovca) saobraća se naizmjenično, jednom trakom. Zbog smanjenja gužve, mole se vozači koji dolaze iz Širokog Brijega i Čitluka ili idu ka istima, da koriste alternativni pravac Mostar-Rodoč-Varda-Čule.

Danas i sutra (02. i 03.11.) zbog radova na dionici regionalnog puta R-906 Bijele Vode-Šabići (poddionica Šakote-Lukavac) od 08 do 16 sati doći će do obustave saobraćaja.

Zbog radova na mostu preko rijeke Drine u Goraždu (R-448) saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce.

Usporeno, zbog radova, saobraća se na putevima: Maglaj-Doboj (raskrsnica na ulazu u Maglaj), Olovo-Kladanj (Olovske Luke), Stupari-Živinice, Pelagićevo-Srebrenik-Šićki Brod, Livno-Kamensko i Šešlije-Modriča.

Svakog radnog dana, od 23 do 08 sati, na relaciji Doljani-Žitomislići-Buna-Dračevice-Podveležje, kreće se vangabaritni prevoz. Vozače koji u navedenom periodu koriste ovu relaciju molimo za oprez i poštivanje uputa ovlaštenih lica iz pratnje.

Na graničnim prelazima trenutno nema dužih zadržavanja. Na graničnom prelazu Hum nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru, dok je na graničnom prelazu Metaljka ulazak u Crnu Goru moguć od 07 do 19 sati, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)