Otvorena birališta u SAD-u, prijevremeno glasalo 100 miliona Amerikanaca

Izborni dan u SAD službeno je u toku, a fokus je usmjeren na trku za Bijelu kuću između predsjednika Donalda Trumpa, koji traži drugi mandat, i njegovog suparnika, veterana demokrata Joea Bidena.

Dva su gradića u sjeveroistočnoj državi New Hampshire započela glasanje svojim tradicionalnim ponoćnim otvaranjem biračkih mjesta.

U nekim većim gradovima na istočnoj obali, biračka mjesta biće otvorena u 6 sati ujutro (1100-1200 GMT). Nakon toga, otvoriće se birališta u šest vremenskih zona u 50 država, koje učestvuju u izborima. Posljednja birališta zatvoriće se na Aljasci, na krajnjem zapadu, kad je na istoku već jutro.

Širom zemlje već je glasalo oko 100 miliona Amerikanaca putem prijevremenog ličnog glasanja i poštom. Broj je ove godine naglo porastao, jer su različita mjesta proširila prijevremeno glasanje zbog pandemije koronavirusa.

U 2016. godini, ukupno je glasalo gotovo 140 miliona ljudi, a promatrači očekuju da bi ovogodišnji odaziv mogao srušiti rekorde, piše dpa.

Budući da je Biden neprestano vodio u anketama, uključujući i ključne države, republikanac Trump bori se za ostanak u Bijeloj kući nakon turbulentne četiri godine na vlasti. Ishod je, međutim, daleko od izvjesnog.

Birači u svim državama glasaju i za niz drugih pitanja, uključujući 35 mjesta u Senatu, cijeli Predstavnički dom, brojne državne i lokalne urede i brojna referendumska pitanja od porezne politike do zakona o drogama.

Očekuje se da će kampanje trajati do posljednjeg trenutka, pokušavajući prikupiti svaki mogući glas na mjestima, poput Pennsylvanije i Floride, država koje su, čini se, podijeljene i imaju značajnu težinu elektorskih glasova.

Očekuje se da će nekoliko ključnih država odrediti ishod glasanja.

Trump je posljednji dan prije izbora proveo ne samo napadajući protivnika, već i Vrhovni sud i tvrdeći, bez dokaza, da će na izborima biti ozbiljnih prevara, što pokazuje da u završnici kampanje nije ublažio retoriku.

Njegova retorika o prevari alarmirala je neke demokrate. Obe kampanje spremne su za sudske procese.

Biden se obavezuje da će okončati “haos” Trumpove ere i bolje se uhvatiti u koštac s pandemijom, optužujući Trumpa da je zabrljao. Više od 230.000 ljudi umrlo je u SAD-u od Covid-19.

Iz izbornog štaba Bidena poručili su da neće dopustiti da se Trump jednostrano proglasi pobjednikom u izbornoj noći. Zbog glasanja poštom, rezultat možda neće biti jasan danima.

Za mnoge su glasače ključna pitanja na izborima pandemija, ekonomija i zdravstvena zaštita, zajedno s određenijim područjima, poput prava i nadzora nad oružjem, okolinom i pobačaja.

Trump se kandiduje kao konzervativac, dok je Biden prihvatio neke progresivne ideje, ali  pokušavajući izgraditi široku koaliciju.

(Fena)