Sunčano uz umjereno oblačno

Jutros je u Bosni i Hercegovini umjereno do pretežno oblačno vrijeme.

Temperature vazduha izmjerene u 07 sati: Drvar i Livno  stepena, Bugojno i Grude 6, Jajce i Široki Brijeg 7, Bihać, Bjelašnica, Ivan Sedlo, Sarajevo i Zenica 8, Sanski Most 9, Mostar i Prijedor 10, Banja Luka i Doboj 11, Bijeljina i Tuzla 12, Neum 14, Gradačac 16 stepeni.

Danas u Bosni i Hercegovini uglavnom sunčano uz umjereno oblačno. Prolazno može biti i pretežno oblačno vrijeme.

Vjetar slab sjevernog i sjeveroistočnog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 17 i 22 stepena, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Stabilne vremenske prilike, bez izrazitih temperaturnih oscilacija, ugodno će djelovati na većinu ljudi, a tegobe kod osjetljivih osoba djelimično će se umanjiti.

U unutrašnjosti, manji problemi mogući su tokom prijepodneva, uglavnom zbog dužeg zadržavanja magle.

Poželjno je toplije i sunčanije dijelove dana provoditi na otvorenom.

—–

BIHAMK

Magla smanjuje vidljivost na pojedinim dionicama uz riječne tokove i jezera

Jutarnja magla smanjuje vidljivost na pojedinim dionicama uz riječne tokove i jezera, a izdvajamo magistralni put Konjic-Jablanica, te mjestimično dionice uz rijeku Unu. Savjetujemo oprezniju vožnju, prilagođenu trenutnim uvjetima i stanju na putevima.

Na magistralnom putu Prozor-Jablanica, saobraćaj je zbog radova obustavljen u tunelu Jasen. Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Zbog radova na sanaciji kolovoza na magistralnom putu Široki Brijeg-Mostar (od ulaza u Mostar do Balinovca) saobraća se naizmjenično, jednom trakom. Zbog smanjenja gužve, mole se vozači koji dolaze iz Širokog Brijega i Čitluka ili idu ka istima, da koriste alternativni pravac Mostar-Rodoč-Varda-Čule i obratno.

Još danas, od 08 do 16 sati, zbog radova na dionici regionalnog puta R-906 Bijele Vode-Šabići (poddionica Šakote-Lukavac) obustavlja se saobraćaj.

Zbog radova na mostu preko rijeke Drine u Goraždu (R-448) saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce.

Usporeno, zbog radova, saobraća se na putevima: Maglaj-Doboj (raskrsnica na ulazu u Maglaj), Vitez-Travik (Bila), Olovo-Kladanj (Olovske Luke), Stupari-Živinice, Pelagićevo-Srebrenik-Šićki Brod, Livno-Kamensko i Šešlije-Modriča.

Svakog radnog dana, od 23 do 08 sati, na relaciji Doljani-Žitomislići-Buna-Dračevice-Podveležje, kreće se vangabaritni prevoz. Vozače koji u navedenom periodu koriste ovu relaciju molimo za oprez i poštivanje uputa ovlaštenih lica iz pratnje.

Na graničnim prelazima trenutno nema dužih zadržavanja. Na graničnom prelazu Hum nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru, dok je na graničnom prelazu Metaljka ulazak u Crnu Goru moguć od 07 do 19 sati, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)