U Mostaru otvorena izložba “Mir sa ženskim licem”

Izložba “Mir sa ženskim licem”, u organizaciji inicijative “Mir sa ženskim licem” i Foruma Civilna mirovna služba, otvorena je u ponedeljak u OKC-u Abrašević u Mostaru.

Iložba rezultat je saradnje i nastojanja ženskog mirovnog pokreta Mir sa ženskim licem i Foruma Civilna mirovna služba (forumZFD), a uz stručnu pomoć Istorijskog muzeja BiH, da u procese suočavanja s prošlošću i izgradnje mira u Bosni i Hercegovini integrišu žensku perspektivu i predstave žensku stranu priče o preživljavanju i prevladavanju posljedica rata.

Izložba je zasnovana na 20 autentičnih ispovijesti žena iz različitih dijelova BiH, koje su se na različite načine nosile s izazovima nametnutih ratnim okruženjem i poslijeratnom obnovom zemlje i vodile male (a velike) bitke za svoja i prava drugih.

Iz nevladine organizacije “Horizonti” Tuzla Mira Vilušić kazala je kako izložba  govori o ženama koje su se borile protiv svega što je proizveo rat.

“Godine 2012. smo započele inicijativu ‘Mir sa ženskim licem’, želeći pokazati drugu stranu rata i poslijeratnog perioda, da rat nije bio jednorodan i da su tu i žene bile velike žrtve. Želimo pokazati dvadeset priča, koje su ispričane od žena, koje su kao feniksi iz razorenog rata i razorene poslijeratne situacije uspjele prevladati nedaće. Žene koje pokazuju našem patrijarhalnome društvu kako nisu slabi pol”, pojasnila je Vilušić.

Novinar Srđan Puhalo opisao je izložbu kao ‘opasnu’, ističući kako pokazuje da su žene, pored svih nedaća, ostale pobjednice.

“Ovo je opasna izložba, prije svega je feministička i u glavnoj ulozi su žene. Izložba govori o njihovim sudbinama u ratu i poslije rata, ali govori na način gdje se rat ne ‘gorifikuje’, jer su u prvom planu žrtve, gubitnici svega onoga što se događalo 90.ih godina. Ali, s druge strane, pored toga što su pretrpjele puno toga, gubitaka najbližih, fizičkog ranjavanja i psihičkih problema, te žene su pobjednici, jer su uspjele to prevladati i nastaviti dalje život. To i jeste poruka ove izložbe: Da prestanemo vjerovati svim pričama iz 90.tih, da otvorimo oči i uključimo mozak, jer na kraju kada sve te krupne priče prođu ostajemo mi s našim porodicama, s osobnim sudbinama i borbom da izguramo život do kraja, na najbolji mogući način, što ove žene i pokazuju da se može”, podvukao je Puhalo.

Izložba će biti otvorena do 8. novembra, a pogledati se može svakim danom od 9 do 14 sati i od 18 do 20 sati.

(Fena)