Disko groznica

Kad je noć najdublja, disko kugla zablista najsjajnije. I tako, u ovim danima frustracije od korone, poprilično njih čezne za noćim u klubom – da zaborave na svoje brige, barem na nekoliko sati. Bilo je vrlo slično prije gotovo 50 godina, kada se energični groove, koji se danas naziva disko muzika, prvi put koristio kao pomagač u krizi. U velikim američkim gradovima homoseksualci, Latinoamerikanci i crnci stvorili su hedonistički kontra-svijet diskriminaciji, rasizmu i političko-ekonomskom mamurluku.

Stoga nije ni čudo što hedonistički zvuk doživljava ponovno oživljavanje u kriznoj 2020. godini.

Nakon kolegica, kao što su Dua Lipa, Lady Gaga i Jessie Ware, australijska pjevačica Kylie Minogue oslanja se na oživljavanje klasičnih plesnih zvukova. Njen novi album zove se jednostavno “Disco” i sa svojim sjajnim melodijama, pumping basa i driving ritmova djelimično, zvuči kao da je nastao u jeku prve disko groznice.

Već 2001. godine Minogue je punila plesne podijume. Tada je došao šok 11. septembra, i sigurno doprinio činjenici da je njen singl “Can’t Get You Out of My Head” bio tako nevjerovatno uspješan i vratio nazad tinejdžersku zvijezdu osamdesetih. Danas 52. godišnjakinja pjeva hitove, poput “Magic”, o čežnji za plesnim podijumom – i zadovoljstvu, ne razmišljajući o posljedicama koje prijete sljedećeg jutra.

“Tri minute eskapizma i euforije, to je ono što je ljudima potrebno”, kaže Minogue o svojoj misiji.

Magija djeluje, čak i ako je ples dozvoljen samo u dnevnoj sobi.

(spiegel)

Lj. G.

(NovaSloboda.ba)