Podignuta optužnica protiv Radomira Nedića i Ratka Đurkovića za ratni zločin na području Ugljevika

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Radomira Nedića, rođenog 1943. godine u Doboju i Ratka Đurkovića, rođenog 1943. godine u Ugljeviku

Optuženi se terete po komandnoj odgovornosti, da su, za vrijeme širokog i rasprostranjenog napada na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti na području opštine Ugljevik, optuženi Nedić u svojstvu komandanta Prve Majevičke brigade VRS, a optuženi  Đurković u svojstvu komandanta  Prvog bataljona Prve  Majevičke brigade, postupaili protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba i ratnih zarobljenika za vrijeme rata.

Oni se terete da su u svojstvu komandanta, za vrijeme napada na bošnjačko civilno stanovništvo na području  sela Tursunovog Brdo, u julu 1992. godine, kada su podređeni pripadnici VRS počinili ubostvo 4 civila bošnjačke nacionalnosti, od toga dvije žene starije od 60 godine, bili na mjestu događaja, rukovodili akcijom, znali i bili informisani o počinjenom zločinu nad civilima putem vojnih službi bezbjednosti i na druge način, propustili preduzeti mjere i aktivnosti da se zločin procesuira, a počinioci identifikuju i kazne.

Nadalje, optuženi se terete da su prilikom zarobljavanja i ubiistva dvojice pripadnika Armije RBiH, koji su nakon zarobljavanja od strane podređenih pripadnika VRS ubijeni vatrenim i hladanim oružjem, bili na mjestu događaja,a znali i bili informisani o počinjenom zločinu, te nisu preduzeli potrebne mjere da se zločin procesuira, a počinioci procesuiraju i kazne.

Optuženi se terete za krivično djelo zločina protoiv čovječnosti iz člana 172. i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika iz člana 175. u vezi sa članom 180. stav 2. KZ-a BiH.

Navode optužbe tužilaštvo će dokazivati pozivanjem više od 50 svjedoka i stručnih vještaka, te prilaganjem više od 250 materijalnih dokaza.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

M. N.

(NovaSloboda.ba)