U akciji “Best” šest osoba lišeno slobode

Postupajući po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH, policijski službenici državcne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), u saradnji sa policijskim službenicima MUP-a RS, na području Zvornika izvršili su preterse i lišili su slobode šest osumnjičenih osoba, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Osumnjičeni su pod istragom i terete se da su kao članovi grupe za organizovani kriminal, koja je organizovana radi prebacivanja ilegalnih migranata iz R Srbije u Bosnu i Hercegovinu i dalje prema zemljama EU, te da su počinili krivično djelo organizovani kriminal iz člana 250., u vezi sa krivičnim djelom iz člana 189. krijumčarenje ljudi KZ-a BiH.

Provedene aktivnosti dio su strateških mjera koje se preduzimaju u Bosni i Hercegovini, u borbi protiv organizovanih ilegalnih migracija.

Osumnjičene osobe u okviru operativne međunarodne akcije “Best”, pod istragom su i osumnjičene su da su djelujući sa njima poznatim osobama sa područja Srbije, učestvovale u planiranju, organizovanju i realizovanju krijumčarenja ilegalnih migranata sa teritorije Srbije na teritoriju Bosne i Hercegovine, preko vodene granice na rijeci Drini.

Nakon što ispita osumnjičene osobe, postupajući tužilac odlučiće o daljim aktivnostima u ovom predmetu.

M. N.

(NovaSloboda.ba)