Umjereno do pretežno oblačno

Jutros je u Bosni i Hercegovini umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Po kotlinama u Bosni ima magle.

Temperature vazduha izmjerene u 07 sati: Drvar 3 stepena, Livno 4, Bihać 5, Sanski Most 6, Bugojno i Jajce 7, Banja Luka, Bjelašnica, Grude i Široki Brijeg 8, Sarajevo i Zenica 9, Doboj, Ivan Sedlo i Mostar 10. Trebinje i Tuzla 11. Gradačac 12. Neum 14 stepeni.

Danas u Bosni i Hercegovini umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U poslijepodnevnim i večernjim satima lokalno može padati slaba kiša.

Vjetar slab sjevernog i sjeveroistočnog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 14 i 18, na jugu zemlje do 21 stepen, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Nakon svježijeg, mjestimično maglovitog jutra, kada je poželjno posvetiti nešto više pažnje odijevanju, tokom dana temperature će porasti i biće ugodnije, prikladno za boravak na otvorenom.

U drugom dijelu moguće su umjerene tegobe kod hroničnih bolesnika i meteoropata, kao posljedica približavanja promjene, izraženije u Bosni.

Osjećaj hladnoće, takođe, će se pojačati sa noćnim satima.

—–

BIHAMK

Magla smanjuje vidljivost

Jutarnja magla smanjuje vidljivost na pojedinim dionicama uz rijeke Drinu, Lašvu, Vrbas, Sanu i Savu. Savjetujemo oprezniju vožnju, prilagođenu trenutnim uslovima i stanju na putevima.

Saobraćaj je zbog radova obustavljen u tunelu Jasen, na dionici Prozor-Jablanica. Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se teretna vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Zbog radova na mostu preko rijeke Drine u Goraždu (R-448), saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce.

Za danas je najavljen početak sanacionih radova na mostu preko rijeke Bile na putnom pravcu Nević Polje-Kaonik, zbog čega će se iz smjera Kaonika (Viteza) saobraćati jednom trakom na mostu, dok će se iz smjera Nević Polja (Travnika) saobraćati obilaznicom u neposrednoj blizini.

Usporeno, zbog radova, saobraća se na putnim pravcima: Široki Brijeg-Mostar (od ulaza u Mostar do Balinovca), Olovo-Kladanj (Olovske Luke), Pelagićevo-Srebrenik (u mjestu Špionica), Maglaj-Doboj (Mravići), Šićki Brod-Srebrenik, Livno-Kamensko i Šešlije-Modriča.

Svaki radni dan, u vremenu od 23 do 08 sati, na relaciji Doljani-Žitomislići-Buna-Dračevice-Podveležje, kreće se vangabaritni prevoz. Vozače koji u navedenom periodu koriste ovu relaciju molimo za oprez i poštivanje uputa ovlaštenih lica iz pratnje.

Na graničnim prelazima ovog jutra nema dužih zadržavanja. Na graničnom prelazu Hum nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru, dok je na graničnom prelazu Metaljka ulazak u Crnu Goru moguć u vremenu od 07 do 19 sati., saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)