Biden se primakao cifri od 270 osvojenih elektorskih glasova

Demokrata Joe Biden primakao se cifri od 270 elektorskih glasova potrebnih za ulazak u Bijelu kuću, osiguravajući pobjede u saveznim državama „plavog zida“ Wisconsin i Michigan, i sužavajući put ka pobjedi aktuelnom predsjedniku  Donaldu Trumpu.

Uz samo još nekoliko saveznih država u kojima se očekuje objava rezultata, Trump pokušava da pokrene sudske postupke u nekim ključnim državama. Nejasno je da li će ijedan od pravnih manevara njegovog izbornog štaba rezultirati preokretanjem trenda u njegovu korist.

Dva dana nakon izbora, nijedan kandidat nije prikupio dovoljan broj glasova za ulazak u Bijelu kuću. Bidenove pobjede u državama Velikih jezera donijele su mu, međutim, 264 glasa, što znači da mu preostaje samo jedna savezna država u borbi za predsjedničku poziciju.

Trump, s 214 elektorskih glasova, suočava se s mnogo višom preprekom. Kako bi osvojio 270 elektorskih glasova, potrebne su pobjede u sve četiri preostale savezne države u kojima će se voditi bitka za predsjedničku poziciju – Pennsylvaniji, Sjevernoj Carolini, Georgiji i Nevadi.

Uz milione glasova koji se još trebaju prebrojati, Biden je već osvojio više od 71 milion glasova, najviše u američkoj istoriji.  Na konferenciji za novinare u srijedu popodne, bivši podpredsjednik izjavio je kako očekuje da će osvojiti predsjedničku poziciju, ali ipak nije proglasio pobjedu, prenosi AP.

(Fena)