Pretežno oblačno

Jutros u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme. U većem dijelu Bosne pada slaba kiša ili rosulja.

Temperature vazduha u 07 sati: Bjelašnica 4 stepena, Grude, Ivan Sedlo 9, Bihać, Drvar, Gradačac, Jajce, Prijedor, Sanski Most, Široki Brijeg, Sokolac 10, Banja Luka, Bugojno, Livno 11, Bijeljina, Doboj, Sarajevo, Srebrenica, Tuzla 12, Zenica 13, Neum, Trebinje 14, Mostar 17 stepeni.

Danas će u Bosni preovladavati pretežno oblačno vrijeme, a u Hercegovini umjereno do pretežno oblačno. U većem dijelu sa slabom kišom ili rosuljom.

Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeverozapadni.

Dnevna temperatura vazduha od 10 do 15, na jugu od 17 do 21 stepen, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Uz nestabilno, povremeno tmurno vrijeme, mada bez izrazitih temperaturnih oscilacija, kod hroničnih bolesnika i meteoropata moguće su jače tegobe, ponajviše u vidu glavobolje, nervoze i dekoncentracije.

Pri tome će opšta slika biti lošija u Bosni, pretežno zbog povremenih padavina i nešto izraženijeg osjećaja hladnoće.

—–

BIHAMK

Saobraćaj se odvija po mokrom kolovozu

Prema informacijama kojima raspolaže Informativni centar BiHAMK-a, saobraćaj se ovog jutra odvija po vlažnom, odnosno mokrom kolovozu. Povećana je opasnost od odrona na dionicama koje vode kroz usjeke, pa apelujemo na vozače da na svim putnim pravcima voze maksimalno oprezno. Magla i niska oblačnost smanjuju smanjuju vidljivost u kotlinama i uz riječne tokove.

Saobraćaj je zbog radova obustavljen u tunelu Jasen, na dionici Prozor-Jablanica. Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se teretna vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Zbog radova na mostu preko rijeke Drine u Goraždu (R-448), saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce.

Zbog sanacionih radova na mostu preko rijeke Bile na putnom pravcu Nević Polje-Kaonik, iz smjera Kaonika (Viteza) saobraća se jednom trakom na mostu, dok se iz smjera Nević Polja (Travnika) saobraća obilaznicom u neposrednoj blizini.

Usporeno, zbog radova, saobraća se na putnim pravcima: Široki Brijeg-Mostar (od ulaza u Mostar do Balinovca), Olovo-Kladanj (Olovske Luke), Pelagićevo-Srebrenik (u mjestu Špionica), Maglaj-Doboj (Mravići), Šićki Brod-Srebrenik, Livno-Kamensko i Šešlije-Modriča.

Svaki radni dan, u vremenu od 23 do 08 sati, na relaciji Doljani-Žitomislići-Buna-Dračevice-Podveležje, kreće se vangabaritni prevoz. Vozače koji u navedenom periodu koriste ovu relaciju molimo za oprez i poštivanje uputa ovlaštenih lica iz pratnje.

Na graničnim prelazima ovog jutra nema dužih zadržavanja. Na graničnom prelazu Hum nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru, dok je na graničnom prelazu Metaljka ulazak u Crnu Goru moguć u vremenu od 07 do 19 sati, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)