Oblačno u Bosni, sunčano u Hercegovini

Jutros je u Bosni oblačno vrijeme. U većem dijelu Hercegovine je vedro. Oblačno je na sjeveru Hercegovine.

Temperature vazduha izmjerene u 07 sati: Bjelašnica 0 stepeni, Ivan Sedlo i Livno 5, Drvar i Široki Brijeg 6, Bihać i Grude 7, Bugojno, Jajce, Sanski Most, Sarajevo i Tuzla 8, Banja Luka, Gradačac i Zenica 9, Bijeljina i Doboj 10, Trebinje 13, Neum 14, Mostar 15 stepeni.

Danas u Bosni veći dio dana oblačno. Postepeno smanjenje oblačnosti u poslijepodnevnim satima. U većem dijelu Hercegovini danas sunčano. Na sjeveru Hercegovine smanjenje oblačnosti u poslijepodnevnim satima.

Vjetar u Bosni slab sjevernog i sjeveroistočnog smjera. U Hercegovini slaba do umjereno jaka bura.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 9 i 14, na jugu zemlje do 20 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Uz povoljnije biometeorološke prilike i stabilnije vrijeme, većina populacije će biti boljeg raspoloženja, a tegobe kod hroničnih bolesnika postepeno će se umanjiti.

U centralnim i istočnim područjima zemlje, usljed dužeg zadržavanja naoblake tokom prijepodneva, kod osjetljivijih osoba moguće su slabije poteškoće.

Potom, sa prolaskom fronta, sunčanije i ugodnije u cijeloj zemlji.

—–

BIHAMK

Saobraća se po mokrom kolovozu

Jutros se na većini putnih pravaca u BIH saobraća po mokrom i mjestimično klizavom kolovozu, a na dionicama u kotlinama i uz riječne tokove upozoravamo na smanjenu vidljivost, zbog magle. Apelujemo na vozače da voze maksimalno oprezno i da vožnju prilagode trenutnim uslovima na putu.

Saobraćaj je zbog radova obustavljen u tunelu Jasen (Prozor-Jablanica). Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se teretna vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Zbog radova na mostu preko rijeke Drine u Goraždu (R-448), saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce.

Zbog sanacionih radova na mostu preko rijeke Bile na putnom pravcu Nević Polje-Kaonik, iz smjera Kaonika (Viteza) saobraća se jednom trakom na mostu, dok se iz smjera Nević Polja (Travnika) saobraća obilaznicom u neposrednoj blizini.

Za danas je najavljen početak radova na magistralnom putu Šuica-Tomislavgrad (u naselju Šuica). Na mjestu izvođenja radova vozila će od 07 do 17 sati saobraćati naizmjenično, jednom trakom, uz postavljenu svjetlosnu signalizaciju.

Usporeno, zbog radova, saobraća se i na putnim pravcima: Mostar-Široki Brijeg (od ulaza u Mostar do Balinovca), Maglaj-Doboj (raskrsnica na ulazu u Maglaj), Olovo-Kladanj (Olovske Luke), Stupari-Živinice-Šićki Brod, Šićki Brod-Orašje, Livno-Kamensko, Drvar-Bosansko Grahovo, Šešlije-Modriča i Rogatica-Ustipraća.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja. Na graničnom prelazu Hum/Šćepan Polje nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru, dok je na graničnom prelazu Metaljka ulazak u Crnu Goru moguć u vremenu od 07 do 19 sati, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)