Sindikat zdravstva upozorava na pritiske na medije i sindikaliste

Nezavisni strukovni sindikat radnika zaposlenih u zdravstvu HNK upozorio je na pokušaj pritiska direktora Doma zdravlja Mostar Marija Kordića na novinare zbog izvještavanja o jučerašnjem štrajku upozorenja zaposlenih u zdravstvu Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Sindikat je osudio pokušaje pritiska direktora Doma zdravlja Mostar na novinarku-urednicu portala hercegovina.info, koja je prenijela izjavu predsjednika tog sindikata s jučerašnjeg protestnog okupljanja.

Kako se navodi u saopštenju, Kordić je jedini od svih direktora zdravstvenih ustanova u HNK-u, koji je na pismeni zahtjev sindikata koji djeluje u Domu zdravlja Mostar, odbio dostaviti prijedlog sporazuma o poslovima koji se ne mogu prekidati za vrijeme trajanja štrajka u skladu sa Zakonom o radu i Zakonom o štrajku te tako, po njihovim riječima, direktno prekršio Zakon.

“Na ovaj način, onemogućio je naše članove, radnike Doma zdravlja Mostar, da sukladno Zakonu stupe u štrajk upozorenja, pa su oni na svoju ličnu odgovornost izlaskom ispred zgrade Doma zdravlja Mostar i pozdravom iz svojih ureda uputili nesebičnu podršku svojim kolegama koji su u koloni iskazivali protest protiv resornog ministra zdravstva Gorana Opsenice i Vlade HNK-a zbog njihovog bahatog odnosa prema zdravstvenim radnicima i nepotpisivanja Kolektivnog ugovora za zdravstvo u HNK-u, na čemu im se ovim putem posebno zahvaljujemo”, navodi se u saopšenju.

Iz Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu HNK-a poručuju kako će uprkos svemu još jače i istrajnije nastaviti borbu za prava radnika u zdravstvu.

“Ovakav vid vršenja pritiska na novinare i sindikat, kako bi mu se onemogućilo da u skladu sa Zakonom pozove svoje članstvo da stupi u štrajk, smatramo nedopustivim i sramotnim i još jače i istrajnije ćemo nastaviti borbu za prava radnika u zdravstvu. Ovim putem, reprezentativni Nezavisni sindikat zaposlenika Sveučilišne kliničke bolnice Mostar i Nezavisni strukovni sindikat radnika u zdravstvu HNK-a još jednom zahvaljuju svim elektronskim i pisanim medijima koji su bili s nama na protestu i profesionalno i nezavisno izvještavali o događanjima, te nam pružili nesebičnu podršku u ostvarivanju naših prava na dostojanstven život i platu kakvu zaslužuju heroji u bijelom”, stoji u saopštenju.

(Fena)