Vuković: Sindikatima nije ponuđen nikakav sporazum već samo zaključak Vlade HNK-a

Predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu HNK-a Dalibor Vuković izjavio je da sindikalisti nikada nisu dobili nikakav akt u kome se od njih traži da se izjasne da li su za ono što im je ponuđeno ili nisu.

“Sindikat nikada nije dobio akt u kome se kaže: poštovani molimo vas da se izjasnite na ovu našu ponudu, da li ste za nju ili niste. Nikada takav akt nismo dobili”, prokomentarisao je Vuković izjavu kantonalnog ministra zdravstva Gorana Opsenice, koji je kazao da je sindikatima već dostavio prijedlog sporazuma o povećanju plaća.

Po njegovim riječima, sindikatu je dostavljen samo zaključak Vlade HNK-a.

“Dobili smo samo zaključak Vlade HNK, koji je izašao u Službenim novinama, u kome se navodi da je Vlada načelno zaključila da se izjednače prava ovih radnika s kolektivnim ugovorom medicinara, doktora medicine i stomatologije. Nakon tog zaključka, mi smo poslali ministru dopis u komw smo napisali: molimo vas da nam razjasnite šta tačno ovo znači u zaključku, jer se to može dvostruko tumačiti. Međutim, nisu nam htjeli odgovoriti”. navodi Vuković.

Dodao je kako sindikati neće odustati od traženja svojih prava i ukoliko ne dođe do dogovora, ponovo će organizovati proteste ispred zgrade Vlade HNK-a.

Reprezentativni nezavisni strukovni sindikat uposlenika Sveučilišne kliničke bolnice Mostar i Nezavisni strukovni sindikat radnika zaposlenih u zdravstvu HNK održali su u četvrtak polusatni štrajk upozorenja i protestnu šetnju ulicama Mostara, nezadovoljni zbog nepotpisivanja novog kolektivnog ugovora te, kako su kazali, bahatog odnosa vlasti prema zdravstvenim radnicima.

Kantonalni ministar zdravstva, rada i socijalne zaštite Goran Opsenica rekao je juče novinarima da je Vlada HNK-a sindikatima poslala zaključak u kome je definisala prijedlog koji se odnosi na povećanje koeficijenata složenosti poslova u istom postotku kojima je to ranije dano Sindikatu doktora medicine i stomatologije, te da je on sindikatu pisao kako od njih nisu dobili službeno izjašnjavanje da li oni prihvataju taj prijedlog Vlade. Ustvrdio je i kako je u zaključku jasno napisano što im se nudi.

(Fena)