Wall Street snažno porastao četvrti dan zaredom

Na Wall Streetu su brrzovni indeksi snažno porasli i u četvrtak, četvrti dan zaredom, jer bi Kongres mogao ostati podijeljen između dviju parlamentarnih stranaka, što znači da se ne očekuju veliki zaokreti u dosadašnjim politikama.

Dow Jones ojačao je 542 boda ili 1,95 posto, na 28.390 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,95 posto, na 3.510 bodova, a Nasdaq indeks 2,59 posto, na 11.890 bodova.

Snažan rast indeksa četvrti dan zaredom zahvaljuje se nadi ulagača da bi u izborima za Senat republikanci mogli zadržati većinu, premda se očekivalo da će je osvojiti demokrati.

U tom slučaju, Kongres bi ostao podijeljen između dviju stranaka, jer demokrati drže većinu u Predstavničkom domu.

To znači da bi ubuduće bilo teško provesti velike zaokrete u politikama, bez obzira da li će na predsjedničkim izborima pobijediti demokratski izazivač Joe Biden, koji je bliži pobjedi nego aktualni predsjednik Donald Trump.

Zahvaljujući tome, splasnula su strahovanja od značajnih promjena politika, primjerice, da bi nova vlast u Bijeloj kući mogla povećati porezne stope ili postrožiti regulaciju u vezi velikih tehnoloških kompanija.

S druge strane, podijeljeni Kongres znači i da bi novi paket fiskalne podrške privredi mogao biti znatno manji nego u slučaju da su demokrati zadobili kontrolu u parlamentu.

Ali, ulagači se nadaju da će, nastave li se natezanja u Kongresu oko podsticajnih mjera, američka centralna banka reagovati i povećati likvidnost na finansijskim tržištima, što bi dodatno podstaklo tržište dionica.

Nakon dvodnevne sjednice, čelnici Feda juče su poručili da monetarna politika ostaje nepromijenjena i ponovili da će učiniti sve što bude potrebno kako bi podržali oporavak privrede od koronakrize.

Nakon četiri dana neprestanog rasta, S&P 500 indeksa na dobitku je ove sedmice više od 7 posto, što je njegov najveći četvorodnevni skok od aprila.

Time je nadoknadio sve gubitke od prošlea sedmice, kada je oštro pao zbog strahovanja ulagača da će nepopustljivo širenje koronavirusa u svijetu izazvati usporavanje oporavka najvećih svjetskih privreda.

I na evropskim su berzama cijene dionica juče porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,39 posto, na 5.906 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 1,98 posto, na 12.568 bodova, a pariški CAC 1,24 posto, na 4.983 boda, prenosi SEEbiz.

(Fena)