I večeras “Presuda…”

Izolacija kroji repertoar i u Mostarskom teatru mladih, ali teatar ne odustaje.

Danas, sa svim propisanim mjerama u dvorani, eMTeeM publici nudi ponovo svjedočanstvo o sebi i vlastitoj borbi da izdrži sve prepreke, nedaće, zavisti, podvale, krađe i slično. Predstava se igra na Memorijalnoj sceni 2532 sa početkom u 20 sati.

Večeras po 121. put eMTeeM publici nudi predstavu “Presuda: Tiha likvidacija”.

Dolazak na predstavu najbolja je podrška mladim ljudima koji čine ovaj teatar da nastave svoj nezavisni hod kroz život, poručuju iz ove teatarske kuće.

Zato večeras svi putevi vode u Titovu ulicu u Mostaru broj 128.

A nakon izvođenja predstave u Zagrebu Katarina Kolega, u online časopisu Akademije dramskih umjetnosti u Osijeku, piše: “U predstavi “Presuda: Tiha likvidacija” Sead Đulić dolazi na pozornicu na kojoj se nalazi zid sagrađen od pedeset kutija cipela. U svakoj od njih nalazi se neki predmet koji ga podsjeća na jedan trenutak u životu, sretan ili tužan, privatni ili poslovni. U tim kutijama skrivene su njegove osobne, intimne priče o ljubavima i razočaranjima, o susretima koji su ga obilježili, o ratnim traumama i dogodovštinama, o kazališnim uspjesima i problemima. Publiku dočekuje kao prijatelja kome prvo pripovijeda o teškoj bici za Mostarski teatar mladih, koji je, zajedno sa grupom prijatelja, pokrenuo davne 1974. godine. Nakon uistinu šokantne priče, poziva gledaoce na igru zvanu “kopanje po mom životu”. Ko želi čuti priču, mora izgovoriti jedan od ponuđenih brojeva na kutijama od cipela. Svaku priču pripovijeda vrlo spontano i prirodno, a opet toliko sugestivno, natopljeno snažnim emocijama i s mnoštvom detalja, ne gubeći pri tom čvrstu dramaturšku strukturu početka, vrhunca i kraja. Njegovo je pripovijedanje poput ispovijesti – ispovijesti jednog života, ali i vremena koje je trebalo dostojno preživjeti, ne gubeći, uprkos svim nevoljama, moralnu vertikalu i ljudskost. Kako ostati čovjek, uprkos svemu, kako naći nadu u najgorim trenucima, kako se boriti, a pritom spasiti neprijatelja – o svemu tome uči nas Sead Đulić – snažan aktivist i borac za humani svijet u kojem nema podjela, već samo mostova.”

Večerašnje izvođenje, MTM posvećuje prerano preminulom doajenu bosanskohercegovačkog glumišta Draganu Jovičiću.

(NovaSloboda.ba)