Sarajevo International Guitar Festival otvara koncert španskog gitariste Pabla Menéndeza

Deveto po redu izdanje Sarajevo International Guitar Festivala, koje će se usljed situacije izazvane koronavirusom održati u online formatu biće otvoreno koncertom španskog gitariste i EuroStrings umjetnika Pabla Menéndeza.

Menéndez je umjetničko znanje sticao  uz najistaknutije gitariste danjašnjice, poput Marca Sociasa i Carla Marchionea, a zanimljivo je i da se trenutno usavršava u oblasti orekstarskog dirigovanja u klasama Muguela Romea i Andrésa Saladoa.

Njegov dosadašnji umjetnički angažman obilježili su koncerti u Španiji, Njemačkoj, Holandiji i Italiji. Pored solističkih nastupa okrunjenih  prestižnim nagradama na internacionalnim takmičenjima, poput one na Concurso International ‘Juan Crisóstomo de Arriaga, Menéndez svoje umijeće nerijetko iskazuje i kroz kamerno muziciranje.  U pomenutom kontekstu ističe se kompakt disk posvećen španskoj muzici 19. vijeka, koga je snimio sa tenorom Joaquínom Pixánom i pijanistom Mariom Bernardom.

Online koncertno izdanje talentovanog umjetnika publika će imati priliku poslušati na zvaničnoj FB stranici Sarajevo International Guitar Festivala, i to u nedelju, 8. novembra s početkom u 20,30 sati. Repertoarski odabir Menéndeza  uključivaće djela Wolfganga  Amadeusa  Mozarta – šest arija iz opere Čarobna frula (transkripciju sačinio P. Menéndez), Joaquína Rodriga – Sonata Giocosa, te Fernanda Sora – Fantasie élégiaque op. 59.

(NovaSloboda.ba)