Raspisan konkurs za 8. Šantićev festival djece pjesnika

Povodom obilježavanja godišnjice smrti našeg velikog pjesnika Alekse Šantića, Srpsko prosvjetno i kulturno društvo Prosvjeta Mostar organizuje osmi Šantićev festival djece pjesnika, koji je planiran početkom februara 2021. godine. Termin održavanja finalnog dijela festivala zavisiće od epidemiološke situacije u regiji. Na festivalu mogu učestvovati učenici osnovnih škola iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Makedonije.

Iz SPKD Prosvjeta pozivaju škole, nastavnike jezika, voditelje literarnih i recitatorskih sekcija da motivišu svoje učenike za prijavu, a učenike pozivaju da se prijave i pošalju svoje radove na naš konkurs. Tema je slobodna.

“Nadamo se da će ovaj konkurs animirati mlade da se odazovu u što većem broju i pokažu svoj dar i ljubav prema pisanju poezije. Sve koji se odluče prijaviti na konkurs treba da obavezuje i ime našeg velikog pjesnika Alekse Šantića koji je slavu Mostara pronosio širom svijeta. U tom smislu, svim učesnicima na konkursu želimo puno sreće i dobrodošlicu u magični poetski svijet”, poručju iz SPKD Prosvjeta Mostar.

Na dosadašnje festivale stigle su hiljade pjesama, a u Mostar je došlo preko 200 mladih pjesnika iz svih  država regiona – finalista festivala. Još veći uspjeh je što su neki učesnici, podstaknuti uspjehom na festivalu izdali i svoje prve knjige i nastavili putem izgradnje života u kulturi. 

Način prijave na konkurs:                                                                       

Svoje radove (najviše tri – tema slobodna) dostaviti do 31.12.2020. godine na adresu:

SPKD Prosvjeta Mostar,

Maršala Tita 178,

88000 Mostar

Bosna i Hercegovina 

ili putem e-maila: prosvjetamo@gmail.com

(NovaSloboda.ba)