Sunčano s temperaturom do 21 stepen

Jutros je u našoj zemlji pretežno sunčano. U Bosne po kotlinama i uz riječne tokove ima magle.

Temperature vazduha u 07 sati: Livno -2 stepena, Bugojno, Ivan Sedlo 0, Grude, Sarajevo, Tuzla 1, Bihać 2, Gradačac, Sanski Most, Zenica 3, Bjelašnica 7, Mostar 9, Neum 12 stepeni.

Danas će Bosni i Hercegovini preovladavati sunčano vrijeme. U Bosni prije podne po kotlinama i uz riječne tokove sa maglom i niskim naoblačenjem.

Vjetar slab sjeverni i sjeveroistočni.

Dnevna temperatura vazduha od 13 do 18, na jugu do 21 stepen, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Biometeorološka prognoza je povoljna.

Sunčano vrijeme i porast temperatura vazduha ugodno će djelovati na većinu ljudi.

Poteškoće kod osjetljivih osoba moguće su usljed prohladnog i mjestimično maglovitog jutra u unutrašnjosti, a sa odmicanjem dana opšta slika će se posvuda poboljšati.

Poželjno je slobodno vrijeme provesti na otvorenom, po mogućnosti van urbanih sredina.

—–

BIHAMK

Usporeno odvijanje saobraćaja na pojedinim dionicama

Magla, mjestimično veoma gusta, u jutarnjim satima smanjuje vidljivost na dionicama uz riječne tokove i jezera. Savjetujemo oprezniju vožnju, prilagođenu trenutnim uslovima i stanju na putevima.

Na magistralnom putu Prozor-Jablanica, saobraćaj je zbog radova obustavljen u tunelu Jasen. Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Zbog radova na mostu preko rijeke Drine u Goraždu (R-448) saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce.

Zbog sanacionih radova na mostu preko rijeke Bile, na magistralnom putu Nević Polje-Kaonik, iz smjera Kaonika (Viteza) saobraća se jednom trakom, dok se iz smjera Nević Polja (Travnika) saobraća obilaznicom u neposrednoj blizini.

Usporeno, zbog radova, saobraća se i na putevima: Jajce-Crna Rijeka (most preko jezera Bočac) Široki Brijeg-Mostar (od ulaza u Mostar do Balinovca), Maglaj-Doboj (raskrsnica na ulazu u Maglaj), Olovo-Kladanj (Olovske Luke), Stupari-Živinice, Pelagićevo-Srebrenik-Šićki Brod, Livno-Kamensko i Šuica-Tomislavgrad.

Na graničnim prelazima, trenutno nema dužih zadržavanja.

Na graničnom prelazu Hum nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru, dok je na graničnom prelazu Metaljka ulazak u Crnu Goru moguć od 07 do 19 sati, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)