U Posavini i Krajini oblačno, u ostatku zemlje sunčano

Jutros u našoj zemlji pretežno sunčano. U Bosne po kotlinama i uz riječne tokove ima magle i niskog naoblačenja.

Temperature vazduha u 07 sati: Drvar -3 stepena, Livno -2, Bugojno -1, Grude 0, Ivan Sedlo, Jajce, Sarajevo 1, Zenica 2, Gradačac, Tuzla 3, Sanski Most 4, Bihać 5, Bjelašnica 7, Mostar 10, Neum 11 stepeni.

Danas će u Posavini i Krajini veći dio dana preovladavati magla i nisko naoblačenje. U ostatku naše zemlje sunčano.

Vjetar slab do umjeren istočni i sjeveroistočni.

Dnevna temperatura vazduha u Posavini i Krajini od 4 do 10, u ostatku Bosne do 16, a u Hercegovini od 16 do 22 stepena, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Uz povoljne biometeorološke prilike i stabilno, povremeno sunčanije vrijeme, tegobe kod osjetljivih osoba neće biti suviše izražene.

Jutro će, takođe, biti malo toplije i ugodnije u odnosu na dane vikenda, pri tome mjestimično maglovito, čemu bi hronični bolesnici trebali posvetiti pažnju, te po potrebi umanjiti boravak na otvorenom.

Većina populacije biće boljeg raspoloženja i primjerene radne motivacije.

—–

BIHAMK

Magla smanjuje vidljivost

Magla smanjuje vidljivost na dionicama u kotlinama i uz riječne tokove. Vozače savjetujemo da voze maksimalno oprezno i da obavezno drže odstojanje između vozila. Napominjemo da će od 15.11. na snazi biti obavezno posjedovanje zimske opreme.

Saobraćaj je zbog radova obustavljen u tunelu Jasen (Prozor-Jablanica). Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se teretna vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Zbog radova na mostu preko rijeke Drine u Goraždu (R-448), saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce.

U toku su radovi na mostu preko jezera Bočac (Jajce-Crna Rijeka), zbog čega se saobraća usporeno, naizmjeničnim propuštanjem vozila (postavljeni semafori).

Zbog sanacionih radova na mostu preko rijeke Bile na putnom pravcu Nević Polje-Kaonik, iz smjera Kaonika (Viteza) saobraća se jednom trakom na mostu, dok se iz smjera Nević Polja (Travnika) saobraća obilaznicom u neposrednoj blizini.

Usporeno, zbog radova, saobraća se i na putnim pravcima: Mostar-Široki Brijeg (od ulaza u Mostar do Balinovca), Maglaj-Doboj (raskrsnica na ulazu u Maglaj), Olovo-Kladanj (Olovske Luke), Stupari-Živinice-Šićki Brod, Šićki Brod-Orašje, Livno-Kamensko, Drvar-Bosansko Grahovo, Rogatica-Ustipraća i Šuica-Tomislavgrad.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja. Na graničnom prelazu Hum/Šćepan Polje nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru, dok je na graničnom prelazu Metaljka ulazak u Crnu Goru moguć u vremenu od 07 do 19 sati, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)