Uhapšen Josip Cvitanović, osumnjičeni za ubistvo Marka Radića

Josip Cvitanović uhapšen je u Mostaru kao osumnjičeni za ubistvo Marka Radića, presuđenog ratnog zločinca. Radić je ubijen večeras oko 19 sati, a osumnjičeni se dao u bjekstvo. Nakon kraće potrage, pronađen je i uhapšen.

U pucnjavi koja se večeras dogodila u mostarskoj ulici Brune Bušića ubijen je osuđeni ratni zločinac Marko Maka Radić.

Pucnjava se dogodila oko 18,,45 sati u blizini zgrade Ministarstva unutrašnjih poslova HNK-a, a Radić je uprkos naporima tima Hitne medicinske pomoći preminuo od povreda.

Osumnjičeni je, navodno, kružio vozilom po gradu kada ga je uočila policijska patrola. te je kasnije uhapšen u Splitskoj ulici u blizini gradske Tržnice.

Josip Cvitanović zvani Cviki odavno je poznat policijskim agencijama. U junu 2004. godine, Cvitanović je ubio svog punca Davora Knezovića. Tada je koristio pištolj. U novembru iste godine, Cvitanović je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od osam godina. Nakon izlaska iz zatvora, Cvitanović se vratio terorisanju građana Mostara.

Inače, on je bio blizak prijatelj Marka Make Radića. Naime, Josip Cvitanović je skupa s Radićem bio jedan od optuženih za napad na Bošnjake na Bajram 10. februara 1997. godine, kada su namjeravli obići mezarje u mostarskom Liska parku.

Ubijeni Radić je 2011. godine u BiH pravosnažno osuđen na 21. godinu zatvora zbog zločina protiv čovječnosti, odnosno mučenja, zatvaranja, ubistva i silovanja u zloglasnom logoru Vojno kod Mostara, te je iz zatvora trebao izaći tek 2027. godine.

Nakon odluke Županijskog suda Zagreb koji je priznao bh. presudu, ali ju je smanjio na 12 i po godina zatvora, Radić se prošle godine našao na slobodi.