Balet Mostar Arabesque u Skoplju osvojio tri prva mjesta

U Skoplju je prošle subote održano Međunarodno takmičenje STAGE International Dance Competition, koje je okupilo 12 zemalja: 7 gradova iz Makedonije, Srbija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina (Mostar), Poljska, Češka, Bugarska, Rumunjska, Grčka, Rusija, Uzbegistan i Tajland (dva grada).

U ovom specifičnom vremenu, 27 škola je prijavilo više od 300 takmičara različitih uzrasta i kategorija, slanjem video zapisa po striktnim pravilima, koja su se putem lifestreama takmičila u subotu.

Balet Mostar Arabesque se takmičio sa tri koreografije: Bečke Bombone, Mini klasični balet, grupna, djeca do 8 godina.; Na lijepom plavom Dunavu, Djeca klasični balet, grupna, do 13 godina. i Alegria, solo karakterni ples do 13 godina, koji je plesala Eva Schafer. U sve tri kategorije su osvojena prva mjesta, a koreografije i kostime je uradila prof. Arleta Ćehić.

Inače, Balet Mostar Arabesque djeluje već 14 godina u Mostaru i iza sebe ima brojna međunarodna i svjetska takmičenja, donoseći u Mostar značajne medalje i priznanja sa respektabilnih natjecanja.

Iako radi u minimalnim uslovima kompletne kadrovske i materijalne logistike, rezultati ne izostaju i čine ponosnim ne samo grad Mostar  i BiH, već i ostale ljubitelje baletske umjetnosti, karakternog i modernog  plesa. 

(NovaSloboda.ba)