MUP HNK-a: Cvitanović pozvao Radića na interfon i sasuo u njega više hitaca iz puške

Na danas održanom kolegiju, ministar MUP-a HNK-a Slađan Bevanda pohvalio je policijske službenike koji su učestvovali  u akciji otkrivanja, lociranja i lišavanja slobode Josipa Cvitanovića, zvani Cviki osumnjičenog za krivično djelo ubistvo Marka-Make Radića, koje se dogodilo sinoć u Mostaru. Ministar je, takođe, zahvalio Obavještajno- sigurnosnoj agenciji na saradnji i pravovremenim i tačnim informacijama, navodi se u saopštenju MUP-a HNK-a.

U Ulici Brune Bušića sinoć oko 18,45 sati lice inicijala J. C.(1974.) iz Čapljine, nastanjen u Mostaru, sumnjiči se da je usmrtio vatrenim oružjem-puška sa više hitaca lice inicijala M. R.(1959.) iz Mostara.

Osumnjičeni je 10 do 15 minuta prije ubistva pokušao fizički napasti žrtvu. Poslije neuspjelog fizičkog napada na M. R. osumnjičeni odlazi po naoružanje, ponovno poziva žrtvu na interfon, te iz neposredne blizine ispaljuje u njega više hitaca iz puške. Nedugo nakon toga, sjeda u putničko vozilo marke „Škoda Fabija“ i udaljava se u nepoznatom smjeru.

Po zaprimanju prijave o ubistvu, rukovodni pripadnici MUP-a HNK oformili su operativni štab, s ciljem koordiniranja operativne policijske potrage za osumnjičenim licem.

Nakon izvršenog krivičnog djela ubistva, osumnjičeni se kretao magistralnim putem M-17 prema Čapljini, gdje je kratko boravio, da bi se ponovo vratio u Mostar. Čitavo vrijeme bjekstva osumnjičenog, Operativni štab je imao informacije o njegovoj poziciji, tako da su u pripravnosti bili pripadnici policijskih snaga PU Čapljin , PU Mostar i Jedinica za podršku. Oko 21,25 sati u Splitskoj ulici u Mostaru brzom i profesionalno izvedenom akcijom osumnjičeni je lišen slobode. Akcija je izvedena na mjestu i u vrijeme gdje se procijenilo da neće doći do ugrožavanja bezbjednosti ljudi i imovine.

Iz MUp-a HNK-a posebno ističu da ni u jednom trenutku nije bila ugrožena bezbjednost u gradu Mostaru i drugim dijelovima kantona.

Sektor kriminalističke policije, sa nadležnim tužilaštvom, provodi kriminalističku istragu nad osumnjičenim.

(NovaSloboda.ba)