Njemačka donirala dva respiratora SKB-u Mostar

Njemačka ambasadorica u Bosni i Hercegovini Margret Uebber uručila je u utorak Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar dva respiratora, koji su donacija Vlade Savezne Republike Njemačke.

Donacija je realizovana u saradnji s Civilnom zaštitom Njemačke, a riječ je o kvalitetnim uređajima za umjetno disanje proizvođača Dräger i pripadajućoj opremi, za koje je osigurano održavanje na teritoriji BiH. Osim toga, za medicinsko osoblje biće organizovana obuka za rad na ovim aparatima.

Ambasadorica Uebber naglasila je kako je ovo samo jedna kap u moru onoga što je ustvari potrebno BiH i medicinskoj struci.

“Ovom donacijom, želimo da stavimo znak te da pokažemo solidarnost Njemačke s partnerima u Bosni i Hercegovini i iskreno se nadamo da nam je to i pošlo za rukom”, istakla je Uebber.

Dodala je kako se, takođe, nada će se veoma brzo razviti vakcina protiv koronavirusa i da će uskoro doći kraj pandemiji, a do tada, dodala je, potrebno je da se svi pridržavamo donesenih pravila i propisa.

Direktor Sveučilišne kliničke bolnice Mostar Ante Kvesić zahvalio je na donaciji i kazao kako je uistinu zadovoljstvo imati prijatelje koji prepoznaju i mogu pomoći u ovako teškim vremenima.

Inače, Njemačka je bolnicama širom Bosne i Hercegovine donirala 12 respiratora proizvođača Dräger ukupne vrijednosti 350.000 eura. Osim Mostara, respiratori su donirani bolnicama u Sarajevu, Banjoj Luci, Zenici, Tuzli i Novoj Biloj.

(Fena)