Saeb Erakat, generalni sekretar PLO, preminuo od COVID-19

Saeb Erekat, jedan od najiskusnijih i najuglednijih glasnogovornika Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) tokom sporenja s Izraelom, preminuo je u utorak nakon što se zarazio koronavirusom, saopštla je njegova porodica. On je imao 65 godina

“Srca punog tuge i boli, palestinski arapski narod i muslimanska nacija oplakuje Saeba Erakata”, objavila je njegova šira porodica na Facebooku.

Poznavalac engleskog jezika, poput svog maternjeg arapskog, on je bio visoko cijenjeni portparol palestinskih čelnika, kao što su Yasser Arafat i Mahmoud Abbas, iako nikada nije smatran ozbiljnim kandidatom da ih naslijedi.

Erakat, generalni sekretar PLO, potvrdio je 8. oktobra da se zarazio koronavirusom. Tri godine ranije, on je bio podvrgnut transplantaciji pluća u SAD, koja je ostavila ranjivim njegov imunološki sistem.

On je preminuo nakon što je sedmicama boravio na tretmanu u medicinskom centru Hadassah u Jerusalemu. Porodica je saopštila da je preminuo od “komplikacija koje su uslijedile nakon zaraze koronavirusom”.

Jedan od najmlađih članova palestinskog čelništva, Erakat je bio neuobičajen po tome što nije proveo decenije u egzilu s Arafatom i Abbasom, starijom generacijom pokreta Fatah, koji dominira u PLO.

Dobro poznat u diplomatskim krugovima širom svijeta i redovno se pojavljujući u međunarodnim medijima, on je bio drugi čovjek palestinske politike i diplomatije.

U posljednjim je godinama, Erakat bio ključno palestinsko lice u verbalnom ratu s Trumpovom administracijom oko američkog plana koji bi ostavio Izraelu kontrolu nad jevrejskim naseljima na velikim površinama okupirane Zapadne obale, prenosi Reuters.

(Fena)