BioNTech bi mogao početi s isporukom vakcina za EU do kraja godine

Njemačka farmaceutska kompanija BioNTech saopštila je u srijedu da bi mogla početi s isporukama prvih vakcina protiv koronavirusa koje je naručila Evropska unija do kraja godine ukoliko podaci pokažu da je vakcina sigurna i efikasna.

BioNTech, sa sjedištem u Mainzu, koji je razvio novu vakcinu s američkom kompanijom Pfizer, saopštio je da se “isporuke očekuju od kraja 2020. godine uz klinički uspjeh i nakon regulatornog odobrenja”.

Dvije kompanije saopštile su u ovoj sedmici da bi efikasnost vakcine, na osnovu ranih i nepotpunih rezultata, mogla iznositi 90 posto.

Evropska unija objavila je u utorak da je finalizirala sporazum s  BioNTech o kupovini 200 miliona doza vakcine, s opcijom nabavke još 100 miliona. Ta vakcina koristi mRNA tehnologiju, kako bi obučila  imunološki sistem da prepozna i napadne virus.

BioNTech je saopštio da se zalihe vakcine za EU proizvode u njegovoj tvornici u Njemačkoj i u tvornici Pfizera u Belgiji. Uzimajući u obzir pozitivne podatke i dostupnost neophodnih sigurnosnih i proizvodnih podataka, zvaničnici Pfizera i BioNTech tvrde kako očekuju da globalno proizvedu do 50 miliona doza vakcine u 2020. i do 1,3 milijardi  doza i 2021. godini, prenosi AP.

(Fena)