Josipu-Cviki Cvitanoviću određen jednomjesečni pritvor zbog ubistva Marka-Make Radića

Kantonalni sud u Mostaru, na prijedlog Kantonalnog tužilaštva HNK-a Mostar, odredio je jednomjesečni pritvor Josipu Cvitanoviću zvanom Cviki (1974.) iz Mostara, zbog osnovane sumnje da je počinio krivično djelo ubistvo u sticaju s krivičnim djelom neovlaštena nabavka, držanje ili prodaja oružja ili bitnih dijelova za oružje.

Cvitanović se sumnjiči da je 9. novembra, oko 18,45 sati, u Mostaru, u haustoru zgrade u Ulici Brune Bušića broj 6, iz puške ustrijelio i ubio Marka – Maku Radića, s kojim je prije toga imao verbalni i fizički konflikt.

Osumnjičeni je nekoliko sati nakon ubistva uhapšen, a u pretresu vozila marke Škoda Fabia, kojim se Cvitanović koristio, pronađen je pištolj marke “P BARETA”, 6,35 mm, sa 6 komada municije, te 17 komada pištoljske municije 7,62 mm, za koje nije imao važeću dozvolu, saopšteno je iz Kantonalnog tužilaštva HNK-a.

Kantonalni sud u Mostaru ocijenio je sasvim utemeljenim i opravdanim određivanje pritvora osumnjičenom, jer postoje okolnosti koje ukazuju na opasnost od bjekstva, jer postoje naročite okolnosti, koje opravdavaju strah da će osumnjičeni boravkom na slobodi ponoviti krivično djelo.

Kantonalno tužilaštvo, u saradnji s MUP-om HNK-a, nastavlja preduzimati istražne radnje u ovom predmetu u cilju utvrđivanja svih činjenica i okolnosti pod kojima je počinjeno krivično djelo, dodaje se u saopštenju.

(Fena)