Sporiji oporavak potražnje za naftom u 2021. godini

Oporavak globalne potražnje za naftom u 2021. godini biće sporiji nego što se ranije mislilo zbog rasta slučajeva koronavirusa.

Rast slučajeva koronavirusa sputava napore Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njenih saveznika da podrže tržište, objavio je danas naftni kartel.

Potražnja će sljedeće godine porasti za 6,25 miliona barela dnevno (bpd), na 96,26 miliona bpd, navodi se u mjesečnom izvještaju OPEC-a za novembar

Nova OPEC-ova prognoza u rastu potražnje manja je 300.000 barela dnevno u odnosu na procjenu prije mjesec dana, prenosi Reuters.

U izvještaju OPEC-a se napominje da će potezi evropskih vlada, kao što su zatvaranje restorana i podsticanje rada kod kuće, pogoditi potražnju za gorivom u preostalom periodu do kraja 2020. godine, pri čemu će uticaj pandemije na tržište nafte potrajati do sredine sljedeće godine.

“Oporavak potražnje za naftom biće ozbiljno otežan i pretpostavlja se da će usporavanje potražnje za gorivom u transportnom i industrijskom sektoru trajati do sredine 2021. godine”, piše u izvještaju, javlja SEEbiz.

(Fena)