Ivi Sanaderu 8 godina zatvora, novčana kazna HDZ-u

Uz bivšeg hrvatskoga premijera i predsjednika HDZ-a Ivu Sanadera, kažnjenog s osam godina, zatvorske kazne u slučaju Fimi media dobili su i bivši HDZ-ov rizničar Mladen Barišić i blagajnica Branka Pavošević, dok HDZ mora platiti 3,5 miliona kuna kazne i u budžet vratiti 14,6 miliona.

Barišić je nepravosnažno osuđen na dvije godine i 10 mjeseci, dok je Pavošević kažnjena s godinom i četiri mjeseca zatvora. Glasnogovornik Sanaderove vlade i stranke Ratko Maček koji je u prvom postupku jedini dobio uslovnu kaznu sada je oslobođen optužbe, prenosi Hina.

Zagrebački Županijski sud je utvrdio da je Sanader nezakonito stekao 275.000 kuna, a njegovoj porodici, postane li presuda pravosnažnana, odlukom suda oduzeće se preko 15,8 miliona kuna za koje nije dokazano porijeklo.

Od firme Fimi media oduzeće se, u slučaju pravosnažnosti, 11,9 miliona kuna, dok je za njenu vlasnicu, koja je u međuvremenu preminula, utvrđeno da je ostvarila nešto više od 2,5 miliona kuna nezakonite koristi.

Dio novca koji će, postane li presuda pravosnažna, morati vratiti HDZ kao prva stranka osuđena za korupciju, već je blokiran.

Ponovljeno suđenje za izvlačenje novca iz državnih institucija i firmipreko marketinške agencije Fimi media počelo je 2016., godinu nakon što je Vrhovni sud ukinuo osuđujuću presudu, koju je još 2013. godine donijela zagrebačka sutkinja Ivana Kršul.

Na prvom suđenju, Sanader je nepravosnažno kažnen s devet godina zatvora i povrat preko 15 miliona kuna nepripadajuće koristi, dok je HDZ trebao vratiti više od 24 miliona kuna, te platiti pet miliona kuna kazne.

Baršić, Pavošević i Jurak su 2013. godine, nakon priznanja, osuđeni na blaže zatvorske kazne i povrat novca, a na novom su suđenju za razliku od prvog postupka negirali krivicu. Maček je jedini uz Sanadera od početka odbacivao sve što mu je Uskok stavljao na teret, a na prvom je suđenju kažnjen uslovno.

Sanader, koji od 2019. godine, izdržava zatvorsku kaznu zbog slučaja Planinska, u međuvremenu je nepravosnažno osuđen zbog primanja mita od mađarskog MOL-a prilikom preuzimanja Ine, a 2018. godine za profitersku proviziju od austrijske Hypo banke. Nepravosnažno je oslobođen optužbi za prodaju jeftinije HEP-ove struje firmi Roberta Ježića.

(Fena)