Mostarski studenti ponovo traže povratak na fakultete i smanjenje školarine

Grupa studenata Sveučilišta u Mostaru u petak je ponovo održala protestno okupljanje ispred zgrade Rektorata u Mostaru kako bi izrazila svoje nezadovoljstvo cijenama školarine i online nastavom na toj visokoškolskoj ustanovi.

Studentica mostarskoga sveučilišta i jedna od organizatorica protesta u Mostaru Lea Galić poručila je kako studenti ne žele više šutiti. 

“Današnji protesti su isti kao i prošli, s ciljem se borimo za studenska prava. Ne želimo više šutiti, želimo svoja studenska prava. Mi smo ovde kako bi podržali i ostale studente da dignu glas, da se pobune i da slobodno djeluju, s obzirom da niko ne poštuje studenska prava”, ustvrdila je Galić.

Istakla je kako vjeruje da će ovi protesti uroditi plodom.

“Dolazimo ovde u miru, želimo razgovarati, želimo ljudima kazati u kakvoj smo situaciji, kako se borimo s visokim školarinama, online predavanjima i poručiti kako nam nije lako u ovoj situaciji”, rekla je studentica, dodavši kako se ništa nije promijenilo od prošlih protesta.

Student Dario Hrkać poručio je kako ovaj put traže i rektorovu ostavku.

“Tražimo rektorovu ostavku zbog neodržavanja zahtjeva studenata i diskriminacije studenata po pitanju političkog opredjeljenja, što nas je nazvao politikantima i cijeli protest nazvao politikom”, naglasio je Hrkać.

Kako bi ispoštovali epidemiloške mjere, pred mostarskim Rektoratom u petak se okupilo manje studenata u odnosu na prvi protest, koji je održan 14. oktobra.

(Fena)