Oblačno u Bosni, sunčano u Hercegovini

Jutros u većem dijelu Bosne preovladava magla i nisko naoblačenje. Sunčanije je u Hercegovini i na planinama.

Temperature vazduha izmjerene u 07 sati: Bjelašnica 0 stepeni, Livno 1, Drvar 2, Bugojno, Ivan Sedlo, Sanski Most i Široki Brijeg 3, Grude, Jajce, Prijedor, Sarajevo i Zenica 4, Doboj i Gradačac 5, Bihać i Tuzla 6, Mostar 7, Neum 12 stepeni.

Danas po kotlinama u Bosni dosta magle i niskog naoblačenja. U Hercegovini i na planinama pretežno sunčano.

Vjetar slab uglavnom istočnog i sjeveroistočnog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 6 i 11, na jugu zemlje od 15 do 19 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Pod uticajem anticiklone, biometeorološke prilike će biti povoljne.

Stabilno vrijeme i umjereni porast temperatura zraka ugodno će djelovati na većinu ljudi.

Manje poteškoće kod osjetljivih osoba moguće su usljed svježijeg i mjestimično maglovitog jutra u unutrašnjosti, a sa odmicanjem dana. opšta slika će se poboljšati u cijeloj zemlji.

Preporučljivo je topliji dio dana provesti na otvorenom.

—–

BIHAMK

Smanjena vidljivost zbog magle

Nakon kratkotrajnog obustavljanja saobraćaja, od 07,20 sati normalizovano je saobraćanje u tunelu Tatarbudžak (Žepče-Maglaj).

U kotlinama i uz riječne tokove upozoravamo na smanjenu vidljivost, zbog magle. U tim područjima kolovoz je mokar i mjestimično klizav, pa apelujemo na vozače da voze maksimalno oprezno i da vožnju prilagode trenutnim uslovima na putu.

Na više lokacija magistralnog puta Sarajevo-Tuzla-Orašje (Olovske Luke, naselje Husino, u blizini petlje Šićki Brod, u mjestima Špionica i Potpeć, kao i u blizini graničnog prelaza Orašje) izvode se sanacioni radovi, zbog čega se saobraća usporeno ili obilaznicama u neposrednoj blizini.

Saobraćaj je zbog radova obustavljen u tunelu Jasen (Prozor-Jablanica). Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se teretna vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Zbog radova na mostu preko rijeke Drine u Goraždu (R-448), saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce.

U toku su radovi na mostu preko jezera Bočac (Jajce-Crna Rijeka), zbog čega se saobraća naizmjeničnim propuštanjem vozila (postavljeni semafori).

Zbog sanacionih radova na mostu preko rijeke Bile na putnom pravcu Nević Polje-Kaonik, iz smjera Kaonika (Viteza) saobraća se jednom trakom na mostu, dok se iz smjera Nević Polja (Travnika) saobraća obilaznicom u neposrednoj blizini.

Zbog rekonstrukcije saobraćajne nesreće, danas od 09 sati biće obustavljen saobraćaj na dionici magistralnog puta Ljubuški-Vitina (u mjestu Proboj). Za vrijeme obustavljanja, u funkciji će biti alternativni pravac Vitina-Veljaci-Orahovlje-Vašarović -Teskera-Ljubuški.

Danas od 8 do 16 sati usporeno će se saobraćati na dionici Vogošćanska petlja-Poturovići, zbog radova na montaži stubova javne rasvjete.

Usporeno, zbog radova, saobraća se i na putnim pravcima: Mostar-Široki Brijeg (od ulaza u Mostar do Balinovca), Livno-Kamensko, Drvar-Bosansko Grahovo, Rogatica-Ustipraća, Posušje-Široki Brijeg i Šuica-Tomislavgrad.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja. Na graničnom prelazu Hum/Šćepan Polje nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru, dok je na graničnom prelazu Metaljka ulazak u Crnu Goru moguć u vremenu od 07 do 19 sati.

Napominjemo da zakonska odredba o obaveznom posjedovanju zimske opreme na putevima u BiH stupa na snagu 15.11., saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)