Pluralitet reprezentacija: vizuelni identitet 15. Pravo Ljudski Film Festivala

Sveopšta kriza koju svijet proživljava u toku 2020. godine ima stotinu lica. Ona je idejna i politička, ekonomska i zdravstvena, okolišna i kulturna. Istovremeno, ona se čini trajna i nepovratna: novo normalno već se uvlači u svakodnevnicu svih nas. Život mjesecima organizujemo u neprekidnim ciklusima otvaranja i zatvaranja, navikavamo se na vlastite virtuelne avatare, o sebi u svijetu i svijetu samom razmišljamo s mješavinom zebnje i nade.

Program 15. Pravo Ljudski Film Festivala stvaran je u atmosferi hitnosti koja istražuje i promišlja uzroke oboljelogsvijeta, ali nikada iz vida ne gubeći potencijalno ozdravljenje. Festival će se u potpunosti održati na Mreži, online, od 25. novembra do 20. decembra.

Umjesto, kako je to uobičajeno, jedne slike, vizuelni identitet ovogodišnjeg festivala otvara se ka pluralitetu vizualnih reprezentacija koje odražavaju pluralitet današnjice, time i ka budućnosti koju valja graditi zajednički i odvažno. Razumijevanje budućnosti ne može počivati tek u jednoj slici, nego upravo u mnoštvu.

Vizuali komuniciraju izravno, gradeći značenja na prividno jednostavnoj, a ustvari asocijativno kompleksnoj relaciji između boje i oblika. Dominantna zelena boja priziva filmsko sredstvo iluzije, green screen, ali i neke od najnaprednijih političkih rješenja koje čovječanstvo trenutno ima. Krug konotira cikličnost vremena i kruženje kao osnovnu dinamiku prirode, a on je ujedno i motiv današnjice: omeđivanje teritorija i zajednica, prostori unutar kojih se u vrijeme krize zatvaramo i unutar kojih stojimo na disciplinoranoj distanci, ali i krug najbliskijih, onih koje u vremenu pandemije možemo zagrliti.

Svi filmovi 15. izdanja PLJFF biće dostupni na njihovoj web platformi od 25. novembra.

(NovaSloboda.ba)