Švajcarska je najveće evropsko žarište koronavirusa

Švajcarska je, po zvaničnim informacijama, postala najveće evropsko žarište koronavirusa.

 U ovoj zemlji sa oko osam i po miliona stanovnika, dnevni prosjek kreće se između šest i deset hiljada pozitivnih testova. Epidemiolozi upozoravaju na izuzetno visoku stopu pozitivnih – od 20 do 30 posto- u odnosu na broj testiranih. I OMS – Međunarodna zdravstvena organizacija, je izrazila zabrinutost ovom situacijom, obzirom da je oko pet posto  pozitivnih u odnosu na broj testiranih podnošljiva granica.

Na situaciju u Švajcarskoj upozoravaju razni njemački, engleski i američki mediji, navodeći kao glavni razlog nastojanje da se odrzi ekonomski nivo na račun zdravstvenog sistema. A ovaj posljednji je u  stanju koje bi moglo dovesti do totalnog kolapsa, ukoliko se dnevni prosjek ne prepolovi najkasnije do 10. decembra.

Američki mediji kritikuju Švajcarsku da se ponaša kao Švedska, i da ne prati situaciju i mjere u ostalom dijelu svijeta. “Ekonomija je vaznija od života ljudi”, samo je jedan od naslova.

Na početku drugog talasa, vlada u ovoj zemlji je zauzela stav da neće biti lockdowna (zatvaranja fabrika i obustavljanja zanatskih djelatnosti), nego je apelovala na odgovorno poštovanje sigurnosnih mjera, a kantonima ostavila mogućnost da prema situaciji donose oštrije mjere. Tako su danas u jednom kantonu zatvoreni kafići i restorani, a na petnaestak minuta voznje u drugom kantonu puni stolovi.

Najteža situacija je u zapadnom, francuskom,dijelu ove zemlje – od Siona i Lozane do Ženeve- gdje su otvorene samo škole i robne kuće i gdje u saniranju situacije pomaže oko 500 vojnika.

Zlatko Hodžić

(Specijalno za portal NovaSloboda.ba iz Švajcarske)