Završena ekshumacija u Srebrenici: Pronađeni posmrtni ostaci najmanje pet osoba

Na lokalitetu Miholjevine na području opštine Srebrenica, po nalogu Tužilaštva BiH i uz naredbu Suda BiHu srijedu je započet proces ekshumacije i pronađeni su nekompletni posmrtni ostaci najmanje dvije osobe žrtave iz proteklog rata.

Tokom jučerašnjeg procesa ekshumacije, na lokalitetu Kragljivode, na području opštine Srebrenica, pronađeni su posmrtni ostaci najmanje tri osobe.

Naknadnim procesom će se utvrđivati identitet žrtava, čiji su posmrtni ostaci pronađeni, saopštno je iz Tužilaštva BiH. 

Prema dostupnim informacijama pretpostavlja se da posmrtni ostaci, pronađeni na ovim lokacijama, pripadaju žrtvama bošnjačke nacionalnosti.

Istražilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH je direktno nadgledao aktivnosti na terenu i vršio koordinaciju procesa ekshumacije, a po naredbi postupajućeg tužioca.

U procesu traženja i ekshumacije posmrtnih ostataka učestvovali su službenici Instituta za nestale osobe BiH, predstavnici Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP), ljekar specijalista sudske medicine, potrebni radnici Komemorativnog centra Tuzla, pripadnici tima Republičke uprave civilne zaštite RS,  kao i policijski službenici PS Srebrenica.

Istražioci i osoblje Tužilaštva Bosne i Hercegovine učestvuju u postupcima ekshumacija i traženja nestalih lica u svim krajevima Bosne i Hercegovine.

M. N.

(NovaSloboda.ba)