Oblačno u Bosni, sunčano u Hercegovini

Jutros u većem dijelu Bosne preovladava magla i nisko naoblačenje. Sunčanije je u Hercegovini i na planinama.

Temperature vazduha izmjerene u 07 sati: Bjelašnica -1 stepen, Livno 0, Bugojno 1, Ivan Sedlo, Sarajevo i Široki Brijeg 2, Grude 3, Sanski Most 4, Bihać i Zenica 5, Banja Luka 6, Gradačac, Mostar i Tuzla 7, Neum 12 stepeni.

Danas će u većem dijelu Bosne preovladavati dugotrajna magla i nisko naoblačenje. Sunčanih razdoblja može biti poslije podne. U Hercegovini i na planinama sunčano.

Vjetar slab istočnog i jugoistočnog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 6 i 12, na jugu zemlje od 15 do 19 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Biometeorološke prilike su relativno povoljne.

Mada će preovladavati stabilno vrijeme, opšta slika će biti lošija u Bosni, obzirom da će, većim dijelom dana, povećano naoblačenje i niske temperature, kod osjetljivih osoba uzrokovati nešto izraženije tegobe.

Hronični bolesnici trebaju biti oprezniji, ne izlagati se pretjeranim naporima i povremeno redukovati boravak na otvorenom.

Na jugu toplije i ugodnije, uz više sunca.

—–

BIHAMK

Oprez zbog magle i vlažnog kolovoza

U jutarnjim satima magla mjestimično smanjuje vidljivost u kotlinama i uz riječne tokovea, a na tim dionicama i kolovoz je vlažan.

Saobraćaj je zbog radova obustavljen u tunelu Jasen na magistralnom putu Prozor-Jablanica. Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Zbog radova na mostu preko rijeke Drine u Goraždu (R-448), saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce.

Zbog sanacionih radova na mostu preko rijeke Bile na magistralnom putu Nević Polje-Kaonik, iz smjera Kaonika (Viteza) saobraća se jednom trakom, dok se iz smjera Nević Polja (Travnika) saobraća obilaznicom u neposrednoj blizini.

Usporeno, zbog radova, tokom dana saobraća se na ulazu u Vogošću iz smjera Vogošćanske petlje, kao i na putevima: Jajce-Crna Rijeka (most preko jezera Bočac) Široki Brijeg-Mostar (od ulaza u Mostar do Balinovca), Olovo-Kladanj (Olovske Luke), Stupari-Živinice, Pelagićevo-Srebrenik-Šićki Brod i Šuica-Tomislavgrad.

Na graničnim prelazima trenutno nema dužih zadržavanja.

Na graničnom prelazu Hum nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru, dok je na graničnom prelazu Metaljka ulazak u Crnu Goru moguć od 07 do 19 sati.

Napominjemo da je od 15.11. obavezno posjedovanje zimske opreme, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)