Azijsko-pacifičke zemlje potpisale najveći trgovinski sporazum na svijetu

Petnaest azijsko-pacifičkih država u nedelju je formiralo najveći trgovinski savez na svijetu, pod okriljem Kine i bez učešća SAD-a, koje su pod vladavinom američkog predsjednika Donalda Trumpa napustile pregovore o sličnom udruživanju.

Potpisivanje Sveobuhvatnog regionalnog ekonomskog partnerstva (RCEP) na sastanku u Hanoiju događa se tri godine nakon propasti Transpacifičkog trgovinskog sporazuma (TTP), koji bi bio jedna od većih ostavština vlade bivšeg američkog predsjednika Baracka Obame.

Njegov nasljednik Donald Trump je 2017. godine, prvog dana svog mandata, izašao iz tog sporazuma koji bi, da je stupio na snagu, obuhvatio gotovo trećinu svjetske trgovinske razmjene.

RCEP bi sada mogao dodatno učvrstiti uticaj Kine u Aziji, dajući joj bolji položaj da oblikuje trgovinska pravila regije.

Potpisalo ga je 15 država – deset članica Saveza država jugoistočne Azije (ASEAN), poput Malezije, Filipina, Indonezije i Vijetnama, te Australija, Kina, Japan, Novi Zeland i Južna Koreja, prenosi Al Jazeera.

Dogovor je značajan, jer su rivalske regionalne snage Kina, Japan i Južna Koreja po prvi put dio zajedničkog trgovinskog sporazuma. Indija se povukla iz dogovora 2019. godine.

Sporazum je potpisan virtuelno, na sastanku na vrhu ASEAN-a, na kome se razgovaralo o tenzijama na Južnom kineskom moru i planovima o pivrednom oporavku nakon pandemije koronavirusa.

Cilj sporazuma, o kome se pregovaralo više od decenije, je da se u nadolazećim godinama postepeno smanjuju carine, a neke se ukidaju odmah.

RCEP će obuhvatiti 30 posto svjetske ekonomije, isti postotak svjetskog stanovništva, te će se odnositi na 2,2 milijarde potrošača, objavio je Vijetnam, domaćin susreta.

Sporazum stupa na snagu kad ga ratifikujea dovoljan broj država, unutar iduće dvije godine, rekao je prošle sedmice indonezijski ministar trgovine.

(Fena)