Konaković: Hvala građanima koji su glasali da se politička scena u BiH mijenja iz temelja

U ovom trenutku smo veoma sretni, ali shvatamo da je pred nama velika obaveza i odgovornost na koju smo spremni, a spremni smo jer u redovima Naroda i Pravde imamo mnogo kvalitetnih, stručnih i etičnih ljudi, koji su do sada politiku posmatrali iz prikrajka”, kazao je predsjednik Naroda i Pravde (NiP) Elmedin Konaković komentirajući današnje izbore. 

Konaković ističe da je NiP svjesna stanja u bh. društvu, te da je spremna na odgovornost koju je preuzela. Zahvalio se građanima BiH koji su u jeku pandemije koronavirusa izašli i glasali i “odlučili da se politička scena u BiH ipak iz temelja mijenja”. 

Naglašava da je četvorka u ovoj političkoj kampanji pokazala da joj je svaki pedalj BiH jednako važan, te da su svugdje pokrenuli pozitivne promjene. 

“Jednako smo sretni pobjedama sarajevskih načelnika i velikom broju mandata vijećnika širom BiH. Zahvaljujem se našim kandidatima koji su bili hrabri u teškom političkom vremenu u BiH, kada su stali na crtu postojećem sistemu i snažno mu se suprotstavili, a prošli su kroz različite vrste pritisaka, ponuda i drugih nekorektnih vidova djelovanja”, rekao je. 

Zahvalio se koalicionim partnerima “koji su pokazali da je u BiH moguće sve ono što su vladajuće elite godinama govorile da nije. Naglašava da su to stranke različitih političkih opredjeljenja, ali sa jednakim ciljevima, isključivo borbe protiv korupcije, postavljanja stručnih i etičnih ljudi i definisanja prioriteta građana. 

Ističe da je četvorka izvojevala velike pobjede, za koje su mnogi smatrali da su nemoguće, dok je izbore na Ilidži nazvao “sudarom dva koncepta” i pobjedom “tamo gdje su bili najkorumpiraniji”.

“Nermin Muzur je ubjedljivo pobijedio potvrđujući da je moguće srušiti jedan sistem. Jedan dio naše kampanje bazirao se na Ilidžu jer su tamo bili najkorumpiraniji. I zaista je trebala hrabrost da građani Ilidže ukažu povjerenje nama. U Novom Sarajevu se također desilo nešto što su smatrali nemogućim, gdje je slavio naš kandidat Hasan Tanović, Srđan Mandić uvjerljivo je osvojio Općinu Centar. Slavili smo u Ilijašu, a ono što je uradio Adnan Delić u Općini Novi Grad izgledalo je nemogućim i još uvijek čekamo rezultate jer se između njega i Semira Efendića bitka bije u par stotina glasova”, objasnio je Konaković.

Smatra da je četvorka odlične rezultate ostvarila u Hadžićima, Vogošći, Bihaću, Jajcu, Kalesiji, Travniku, a “posebnim zadovoljstvom” nazvao je pobjedu Ernesta Imamovića u Goraždu, iako njegova prednost iznosi samo nekoliko stotina glasova. 

“Radi se o sinu komandanta Zaima Imamovića i u Ernestovoj pobjedi ima simbolike onoliko koliko ima same Bosne i Hercegovine”, rekao je predsjednik NiP-a. 

Izrazio je saučešće porodici preminulog kandidata stranke SDA Mirsada Pece, koji je izgubio bitku s koronavirusom. 

Dodaje da je pred pobjednicima izbora borba za BiH na način kako su uredili odnose u Kantonu Sarajevo, ističući interse države i njenih institucija prije bilo kakvog stranačnog ili ličnog. 

(Fena)