Umjereno do pretežno oblačno

Jutros u našoj zemlji oblačno i maglovito.

Temperature vazduha u 07 sati: Bjelašnica 1 stepen, Bugojno 2, Ivan Sedlo, Sarajevo 4, Tuzla, Zenica 5, Gradačac, Livno 6, Bihać, Sanski Most, Široki Brijeg 7, Grude 8, Mostar 9, Neum 12 stepeni.


Danas će u većem dijelu Bosne preovladavati magla i nisko naoblačenje. U Hercegovini umjereno do pretežno oblačno vrijeme.

Vjetar slab južni i jugozapadni.

Dnevna temperatura vazduha od 8 do 14, a u Hercegovini od 15 do 19 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Opšta slika je relativno povoljna.

Ugodnije u Hercegovini, obzirom da će biti vedrije, u ostatku zemlje uz povremeno tmurno vrijeme i kraće sunčane intervale.

Hroničnim bolesnicima, astmatičarima i osobama sa kardiovaskularnim problemima savjetujemo oprez, jer će se osjet hladnoće pojačati, naročito u jutarnjim satima.

Poželjno je primjereno se obući i toplije dijelove dana provesti na otvorenom, po mogućnosti na planinama.

—–

BIHAMK

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja

Povodom održavanja Lokalnih izbora u BIH, večeras do ponoći zabranjen je prevoz eksplozivnih materija na području BiH. Dodatno, na području entiteta RS-a zabranjen je i prevoz teretnim vozilima preko 3,5 tone ukupne mase.

Saobraćaj je zbog radova obustavljen u tunelu Jasen, na dionici Prozor-Jablanica. Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se teretna vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Zbog radova na mostu preko rijeke Drine u Goraždu (R-448), saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce.

Zbog sanacionih radova na mostu preko rijeke Bile na putnom pravcu Nević Polje-Kaonik, iz smjera Kaonika (Viteza) saobraća se jednom trakom na mostu, dok se iz smjera Nević Polja (Travnika) saobraća obilaznicom u neposrednoj blizini.

Usporeno, zbog radova, saobraća se na putnim pravcima: Jajce-Crna Rijeka (na mostu preko jezera Bočac), Široki Brijeg-Mostar (od ulaza u Mostar do Balinovca), Olovo-Kladanj (Olovske Luke), Pelagićevo-Srebrenik (u mjestu Špionica), Šićki Brod-Srebrenik, Livno-Kamensko i Šuica-Tomislavgrad.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja. Na graničnom prelazu Hum nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru, dok je na graničnom prelazu Metaljka ulazak u Crnu Goru moguć u vremenu od 07 do 19 sati, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)