Prije 68 godina odigrana prva profesionalne lutkarske predstave u Mostaru

Ovih dana Pozorište lutaka u Mostaru slavi svoj rođendan. Prije punih 68 godina, 15. novembra 1952. godine odigrana je prva premijera te mostarske teatarske kuće.

Bila je to predstava „Snježana i sedam patuljaka“, koju je režirao prvi profesionalni mostarski lutkar, osnivač Pozorišta lutaka i prvi upravnik Đorđe Đoka Bovan.

Ova „bajka u sedam slika s pjevanjem“ bila je prva prva profesionalna lutkarska predstava, odigrana u prostorima bivše židovske sinagoge, poznate kao „Havra“, na adresi Braće Ćišića 15, u mostarskoj mahali Brankovac, saopteno je iz Pozorišta lutaka.

Židovska opština Mostar tada je ovaj prostor ustupila gradu, s napomenom da se može koristiti „samo za vaspitanje mladeži“. Kasnije, 1965. godine, tadašnja Skupština opštine Mostar otkupila je ovu zgradu, a u istom tom prostoru, prilagođenom savremenim zahtjevima lutkarske umjetnosti, Pozorišta lutaka radi i danas.

Od te davne 1952. godine do danas ,Pozorište lutaka isprofiliralo se u jednu od najznačajnijih teatarskih kuća ne samo u našoj zemlji, nego i mnogo šire, navodi se u saopštenju.

Pozorište lutaka Mostar gostovalo je u više zemalja Evrope i svijeta, učestvovalo i osvajalo vrijedne nagrade i priznanja na najznačajnijim međunarodnim festivalima. Postavljalo je standarde drugima i ostvarilo bogatu saradnju s najuglednijim lutkarskim umjetnicima, koji su u to kazalište uvijek dolazili s radošću, jer su znali da u njemu mogu uobličiti svoje ideje i ostvariti upravo onakav umjetnički rezultat kakav su željeli.

Na prvom mjestu, uvijek je bila najmlađa i najvjernija publika, koju je ovo Pozorište decenijama odgajalo, nudeći im kvalitetne lutkarske predstave prilagođene dječjoj kreativnosti i njihovom shvatanju svijeta, njihovoj bujnoj mašti i vremenu u kome odrastaju.

Posljednjih nekoliko godina, Pozorište lutaka Mostar sa svojim predstavama ostvarilo je mnoge uspjehe na domaćim i međunarodnim lutkarskim festivalima i osvojilo brojne značajne nagrade.

Ulagalo je svoja sredstva i trud u obnovu scenskih i ostalih prostora i njihovo opremanje najsavremenijom kazališnom i ostalom opremom. U krugu Pozorišta, uz pomoć italijanskih i čeških prijatelja, otvorena je i potpuno opremljena još jedna scena, mala scena „Karel Čapek“.

Radilo se mnogo i na profiliranju savremenog repertoara i, posebno, na pomlađivanju glumačkog ansambla, kako bi Pozorište, u sve zahtjevnijim vremenima, moglo odgovoriti svim izazovima koji se nalaze pred njim. Na radost djece i svih zaljubljenika u lutkarsku umjetnost, saopšteno je iz Pozorišta lutaka Mostar.

(Fena)