Umjereno do pretežno oblačno

Jutros u našoj zemlji oblačno i maglovito vrijeme.

Temperature vazduha u 07 sati: Bjelašnica 1 stepen, Bugojno, Sanski Most 3, Jajce, Tuzla, Zenica 4, Ivan Sedlo, Sarajevo 6, Drvar 8, Gradačac, Livno 9, Grude 10, Široki Brijeg 11, Mostar 12, Bihać, Neum 14 stepeni.

Danas će u našoj zemlji biti umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U Bosni prije podne po kotlinama magla. Poslije podne i u večernjim satima prognozira se jače naoblačenje sa zapada uz povremenu kišu.

Vjetar slab do umjeren na sjeveru zemlje sjeverni, a u ostalim područjima južni.

Dnevna temperatura vazduha od 12 do 18, na jugu do 21 stepen, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Biometeorološke prilike pogoršavaće se sa odmicanjem dana, postepeno za sjeverozapada prema ostatku zemlje.

Usljed nadolazeće promjene, tegobe kod hroničnih bolesnika će postepeno biti sve izraženije, stoga je preporučljivo ne izlagati se pretjeranim naporima.

Moguće su reakcije na promjenu u vidu reumatskih bolova, nervoze, u noći problemi sa snom.

—–

BIHAMK

Magla smanjuje vidljivost u kotlinama i uz riječne tokove

Jutarnja magla smanjuje vidljivost u kotlinama, kao i uz riječne tokove. Kolovoz je mjestimično mokar ili vlažan, a u planinskim predjelima skrećemo pažnju na moguću poledicu. Vozače podsjećamo da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno

Na više lokacija magistralnog puta Sarajevo-Tuzla-Orašje (Olovske Luke, naselje Husino, u blizini petlje Šićki Brod, u mjestima Špionica i Potpeć, kao i u blizini graničnog prelaza Orašje) izvode se sanacioni radovi, zbog čega se saobraća usporeno ili obilaznicama u neposrednoj blizini.

Saobraćaj je zbog radova obustavljen u tunelu Jasen (Prozor-Jablanica). Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se teretna vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Zbog radova na mostu preko rijeke Drine u Goraždu (R-448), saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce.

U toku su radovi na mostu preko jezera Bočac (Jajce-Crna Rijeka), zbog čega se saobraća naizmjeničnim propuštanjem vozila (postavljeni semafori).

Zbog sanacionih radova na mostu preko rijeke Bile na putnom pravcu Nević Polje-Kaonik, iz smjera Kaonika (Viteza) saobraća se jednom trakom na mostu, dok se iz smjera Nević Polja (Travnika) saobraća obilaznicom u neposrednoj blizini.

Usporeno, zbog radova, saobraća se i na putnim pravcima: Mostar-Široki Brijeg (od ulaza u Mostar do Balinovca), Livno-Kamensko, Drvar-Bosansko Grahovo, Rogatica-Ustiprača, Posušje-Široki Brijeg i Šuica-Tomislavgrad.

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta. Na graničnom prelazu Hum/Šćepan Polje nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru, dok je na graničnom prelazu Metaljka ulazak u Crnu Goru moguć u vremenu od 07 do 19 sati, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)