Akademski istraživač Francisco Sagasti novi predsjednik Perua i četvrti od 2016. godine

Francisco Sagasti imenovan je privremenim predsjednikom Perua umjesto Manuela Merina, koji je podnio ostavku usljed nasilnih protesta koji već šest dana traju u zemlji.

Zbog protesta tokom kojih su poginule dvije, a povrijeđeno najmanje 100 osoba, Merin je pod pritiskom Kongresa bio primoran podnijeti ostavku. Kongres Perua je potom Sagastija imenovao privremenim predsjednikom države, prenosi Anadolu Agency (AA).

Sagasti, koji će biti na mjestu šefa države do 28. jula 2021. godine, postao je četvrti predsjednik u Peruu od 2016. godine.

Industrijski inženjer i akademski istraživač 76. godišnji Sagasti predavao je na vodećim univerzitetima širom svijeta. Sagasti je obavljao mnoge dužnosti na različitim nivoima države, postao je kongresmen 30. septembra 2019. godine na poziv Ljubičaste stranke (Partido Morado).

Tokom protesta na trgu San Martin i u ulici Albancay u Limi, koji su počeli sa zahtjevom ostavke predsjednika Merina, smrtno su stradale najmanje dvije, a povrijeđeno 100 osoba. Od početka sedmice, 13 od ukupno 18 ministara u vladi je podnijelo ostavku.

“Želim da moju ostavku prihvati peruanski narod”, rekao je Merino, kome je Kongres zaprijetio udaljavanjem ako ne podnese ostavku.

(Fena)