Smanjena inflaciona očekivanja usljed krize uzrokovane pandemijom

Centralna banka Bosne i Hercegovine, na bazi prikupljenih podataka u oktobru, objavila je da inflaciona očekivanja za tekuću 2020. godinu iznose 0,27 posto, što je znatno niže od ranije iskazanih očekivanja. Razlog tome je opšte usporavanje ekonomskih aktivnosti i potražnje, što se direktno odražava na vrlo blagi očekivani porast cijena, saopšteno je iz CB BiH.

Za 2021. godinu, očekivanja su da će inflacija iznositi 1posto, što indicira da se ne očekuju znatniji inflatorni pritisci. Postojeći aranžman monetarne politike najvećim dijelom omogućio je održavanje niske inflacije, što je jedan od preduslova za održiv ekonomski rast.

Istraživanja inflacionih očekivanja su važna za monitoring ekonomskih zbivanja. Uobičajena je praksa da centralne banke nadgledaju inflaciona očekivanja, da bi na osnovu toga mogle intervenisati i održavati stabilnu inflaciju.

CB BiH je, po preporuci Evropske komisije, pristupila polugodišnjim istraživanjima inflacionih očekivanja. Prikupljanje i analiziranje podataka prvenstveno se odnosi na inflaciona predviđanja eksperata finansijskog sektora u BiH za tekuću i narednu godinu.

CB BiH će i dalje, u saradnji s bankama i osiguravajućim društvima, redovno provoditi ova istraživanja i objavljivati rezultate radi transparentne komunikacije s javnošću i očuvanja kredibiliteta monetarne politike, navodise u saopštenju CB BiH.

V. B.

(NovaSloboda.ba)