Uhapšen Dušan Ćulibrk, osumnjičen za ubistvo 51 civila na području Bosanske Krupe

Postupajući po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, policijski pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), uz asistenciju policije MUP-a RS, u ranim jutranjim satima, na području mjesta Donji Dubovik, opština Krupa na Uni, locirali su, identifikovali i lišili slobode osumnjičenog Dušana Ćulibrka, zv.”Ćule” rođenog 1970. godine u Bosanskoj Krupi, saopšteno je iz Tuđilaštva BiH.

Osumnjičeni se tereti, da je za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, u svojstvu pripadnika rezervnog sastava policije SJB Bosanska Krupa, u julu 1992. godine, zajedno sa drugim osobama, ličmno i direktno, učestvovao u odvođenju, a potom i ubistvu, 44 civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, koji su bili nezakonito zatočeni u logoru Omarska u opštini Prijedor, te odvedeni radi navodne razmjene, da bi potom bili odvezeni na lokalitet jame “Lisac”, na području mjesta Donji Dubovik, gdje su ubijeni pucanjem iz vatrenog oružja. Njihova tijela i posmrtni ostaci, su pronađeni, ekshumirani iz jame “Lisac” i identifikovani 2000. godine.

Optuženi Ćulibrk se tereti da je početkom avgusta, u mjestu Donji Dubovik, presreo grupu od sedam civila bošnjačke nacionalnosti, koji su se iz pravca Prijedora kretali prema Bihaću, te pucanjem iz vatrenog oružja, počinio ubistvo navedenih civila, čija su tijela pronađena i ekshumirana iz jame “Lisac”.

Osumnjičeni je pod istragom zbog krivičnog djela ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Policijski pripadnici SIPA-e osumnjičenog će tokom dana predati postupajućem tužiocu.

U okviru istog predmeta, putem međunarodne pravne pomoći, na području Republike Srbije, pronađen je i ispitan u svojstvu osumnjičenog i Milorad Kotur, rođen 1961. godine, u Bosanskoj Krupi, koji se nalazi na području Novog Sada, Srbija.

M. N.

(NovaSloboda.ba)