Hiljade ljudi protestuje u Berlinu protiv vladinih restriktivnih mjera

Nekoliko hiljada ljudi, lupajući u lonce i zviždeći, okupilo se u centru Berlina u srijedu kako bi protestovali protiv planova kancelarke Angele Merkel da omogući svojoj vladi ovlaštenja da provodi ograničenja u cilju suzbijanja širenja koronavirusa.

Donji i gornji dom njemačkog parlamenta trebali bi tokom dana usvojiti zakone koji bi mogli omogućili vladi da uvede restrikcije u društvenim kontaktima, pravila o obaveznom nošenju maski, konzumiranju alkohola na javnim mjestima, zatvaranju prodavnica i prekidu sportskih dešavanja.

Iako većina Nijemaca prihvata posljednje mjere kao „blagi lockdown“ u cilju suprotstavljanja drugom valu koronavirisa, kritičari tvrde da zakon daje vladi previše ovlaštenja i ugrožava građanska prava bez odobrenja parlamenta.

Ekstremno desničarska Alternativa za Njemačku (AfD) čak je to uporedila s Aktom o omogućavanju iz 1933. godine, koji je otvorio put za diktaturu Hitlerovih nacista.

Jedan demonstrant nosio je masku na kojoj je pisalo „Njuška Merkel“, a drugi su nosili transparente s natpisima kao što su  „Za svjetlost, mir i slobodu“.

Demonstranti nisu nosili maske, niti su održavali fizičku distancu. Policajci sa šljemovima za slučaj nemira formirali su živi zid, kako bi spriječili demonstrante da se previše približe zgradi parlamenta.

Policija  nastoji izbjeći ponavljanje incidenta iz avgusta kada su, tokom masovnih marševa protiv restrikcija, demonstranti provalili u zgradu Reichstaga, od kojih su neki mahali zastavama ekstremne desnice.

Te fotografije kružile su širom svijeta i osudili su ih vodeći njemački političari.

Njemačka, najveća evropska ekonomija, bila je hvaljena širom svijeta zbog održavanja stopa zaraze i smrtnosti na znatno nižem nivou od svojih susjeda u prvoj fazi krize, ali je sada u jeku drugog talasa, poput većine evropskih zemalja.

Broj zaraženih koronavirusom porastao je za 17.561 na ukupno 833.307,  pokazali su u srijedu podaci instituta Robert Koch. Ukupan broj preminulih  iznosi 13.119, prenosi Reuters.

(Fena)