Georgia potvrdila Bidenovu pobjedu dok Trump pokušava osporavati izbore

Georgia je u petak potvrdila izabranog demokratskog predsjednika Joea Bidena kao pobjednika izbora 3. novembra u državi, pošto je u četvrtak završeno ručno prebrojavanje glasova, rekao je državni sekretar Brad Raffensperger.

Nakon ponovnog prebrojavanja, dužnosnici Georgie potvrdili su u četvrtak da je novoizabrani predsjednik Joe Biden 3. novembra pobijedio predsjednika Donalda Trumpa u toj američkoj saveznoj državi, dodatno sužavajući Trumpove napore  da poništi izborne rezultate.

Rezultat šestodnevnog ručnog prebrojavanja pet miliona glasačkih listića  u toj državi bio je široko očekivan, uprkos neutemeljenim optužbama Trumpa i njegovih saveznika da su  glasovi  u Goergi sumnjivi zbog raširene prevare, prenosi Reuters.

Revizija izbornih rezultata u Georgi, pokrenuta nakon što su neslužbeni rezultati pokazali da je Biden vodio  u odnosu na Trumpa s oko 14.000 glasova od više od pet miliona glasova završila je pobjedom Bidena s 12.284, objavio je ured državnog sekretara Brada Raffenspergera.

“Provjera je potvrdila da je prvobitno mašinsko prebrojavanje tačno prikazalo pobjednika na izborima”, navodi se u izjavi državnog ureda u četvrtak naveče.

Promjene u ukupnom broju glasova bile su “unutar očekivane granice ljudske greške, koja se događa prilikom ručnog brojanja glasačkih listića”, navodi se.

Biden, demokrat,osvojio je 306 elektorskih glasova, dok je republikanac Trump dobio 232 elektorska glasa.

Usred niza gubitaka na sudu, Trumpova predizborna kampanja prešla je na novu strategiju koja se oslanja na nagovaranje republikanskih državnih zakonodavaca u ključnim državama da ignorišu izborne rezultate i intervenišu u Trumpovo ime.

Kampanja je pokrenula više tužbi radi pokušaja osporavanja rezultata u državama u kojima je Biden pobijedio, budući da su izborni dužnosnici širom zemlje potvrdili da nema dokaza o velikim nepravilnostima. Sudije u tri države donijeli su u četvrtak nove pravne odluke, odbacivši tvrdnje o nepravilnom prebrojavanju glasova.

(Fena)