Hrvatska od subote u ponoć uvodi nove epidemiološke mjere

SSUCv3H4sIAAAAAAAACpxUy47jIBC8r7T/EHGeSDZ2gr2/MtpDG0iCBrstwLszGuXfFzAkOMlpb6a6uvpB4e+fP3Y7MoBVnPzafYeTPyutF+sMOIWTh+u3hBs5CWk8UmVECuXQKNAlOIDjlwlG6cFp0TrA1xgk1oFbrLRFMRA4SOuQf5SlhJEwWqeiyB2VM1rl5gs6tGWAwxQlYmQTQI2LGfDTg00GR7QvNAZ1fq1R08acNqJ+Ozie3Fy/R

Nacionalni štab civilne zaštite Republike Hrvatske donio je u petak nove mjere protiv koronavirusa, nakon što dosadašnje nisu smanjile broj zaraženih, a primjenjivaće se od subote u ponoć do 15. decembra, najavio je voditelj Nacionalnog štaba i ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović.

Božinović je na konferenciji za novinare rekao kako je iz svih podataka vidljivo da nije ostvaren pad broja zaraženih, koji je bitan kako bi se rasteretio bolnički sistem, javila je Hina.

“Desetak dana najavljujemo – ako se ne postigne pad u ovoj sedmici, a do njega očito nije došlo, da će Štab razmotriti nove mjere. Te mjere su danas dogovorene”, kazao je Božinović.

Mjere se odnose na ograničenje javnih događanja i okupljanja na 25 osoba umjesto 50, kako je bilo do sada, ograničenje svadbenih svečanosti na 15 umjesto 30 osoba, dok na pogrebima može biti prisutno najviše 25 osoba umjesto 30, a ssaučešće se ne smije izražavati bliskim kontaktom.

Privatne svečanosti se ograničavaju na 10 osoba umjesto 15, a sportska takmičen ja mogu se održavati bez gledalaca i uz pridržavanje mjera kao do sada.

Obustavlja se rad noćnih klubova, kasina i automat klubova, a ostali ugostiteljski objekti radiće do 22 sata, uz istaknuto obavještenje o najvećem broju gostiju koji mogu biti u objektu sukladno preporukama HZJZ-a.

Takvo obavještenje o najvećem broju kupaca moraće istaćii i prodavnice i trgovine, a obaveza je svih trgovina i trgovačkih centara da u vrijeme očekivanog dolaska većeg broja kupaca, kao što su sniženja i predpraznične nabave, preduzmu dodatne mjere kako u prostorima ne bi boravio veći broj kupaca od dopuštenog.

Za okupljanja koja nisu ograničena na 25 osoba, a to su profesionalni umjetnički programi, kino projekcije, vjerski obredi i sjednice predstavničkih tijela uvedena su dodatna ograničenja. Broj prisutnih osoba ograničava se na veličinu prostora, a za svaku osobu mora biti osigurano četiri kvadratna metra površine uz pridržavanje mjera.

Takođe se uvodi zabrana prodaje alkoholnih pića od 22 sata do 6 sati ujutro. Provođenje mjera kontrolisće pripadnici direkcije civilne zaštite, policijski službenici i Državni inspektorat.

U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata zabilježeno 2.958 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a umrlo je 57 osoba, najviše do sad u jednom danu. Broj aktivnih slučajeva covida-19 u Hrvatskoj iznosi 18.193.

(Fena)